Uralható kórokozók: a legtöbb beteg tizenéves

Nem emelkedett drasztikusan az év hatodik hetében az influenzások száma. Sok a beteg, de a kórokozókat lehet uralni. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint február 7-e és 13-a között az országban körülbelül 58 ezren keresték fel orvosukat influenzás panaszokkal, vagyis három százalékkal többen, mint az előző héten.

Bajdó Bettina

 

A hatodik héten az ország 10 közigazgatási területén emelkedett,  hat területén csökkent,  négy területén pedig  nem  változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az ötödik héthez  képest.

A legtöbb beteget továbbra is Győr-Moson-Sopron, Pest és Fejér megyében regisztrálták, a legkevesebbet Bács-Kiskun, Csongrád és Komárom-Esztergom megyében. A megbetegedési gyakoriság Csongrád megyében másfélszeresére nőtt, míg Heves és Tolna megyében ötödével csökkent az előző héthez viszonyítva.

 A betegek 32,5 százaléka gyermek, 40 százaléka a 15-34 éves fiatal felnőtt, 22,4 százaléka középkorú, 5,1 százaléka 60 éven felüli volt. A legtöbb beteg a 10-14 évesek közül került ki, de sok volt az influenzás a hat-kilenc évesek és a három-öt évesek között. A két évesnél fiatalabbak között volt a legjelentősebb az emelkedés, a betegek száma több mint másfélszerese az előző héten tapasztaltnak.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a hatodik héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 393 beteget vettek fel egészségügyi intézmények fekvőbeteg osztályaira,   26 százalékkal többet mint az előző héten. A kórházba utalt betegek 22,1 százaléka gyermek,  63,9 százaléka a 15-64 évesek, míg 14,0 százaléka a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 71 új beteg került intenzív osztályra, s 49 beteget kellett géppel lélegeztetni. A hatodik héten 10 gyermekközösségben előfordult légúti járványról értesült az ÁNTSZ. A vírus  hat óvodában, két általános iskolában és két bölcsődében okozott tömeges megbetegedést.

Dr.  Simon Annamária körmendi háziorvos elmondta, hogy  nap mint nap sok beteggel találkozik a praxisában..

-   Nem emelkedett az elmúlt héten a betegek száma, de így is sokan keresnek fel az influenzára jellemző tünetekkel -  folytatta a háziorvos.  - Azok a vírusok tarolnak, melyek felsőlégúti megbetegedéseket, illetve hányást, hasmenést és magas lázat okoznak. Ezen kívül van egy kórokozó, valószínűleg baktérium, mely tüdő- vagy arc- és melléküreg gyulladást okoz. Legtöbb beteg a fiatalok között van, s úgy tudom, hogy a gyerekek között is sok a megbetegedés.

A háziorvos hozzátette, hogy lehet uralni kórokozókat, kórházba tőle még egy beteg sem  került. A tüdőgyulladással két hetet, az orr- és melléküreg gyulladással pedig egy hetet kell otthon tölteni. Influenzával illetve influenzaszerű megbetegedéssel pedig öt-hét nap a gyógyulási idő. A lényeg az ágynyugalom, a sok C-vitamin és folyadék. Sokan mivel féltik állásukat, nem mennek el táppénzre, s nem pihennek még betegen sem, ez pedig nagyban növeli a szövődmények kockázatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!