Üzletház épül a belváros szívében

További tárgyalásokra, kompromisszumokra és komoly kivitelezői hajrára is szükség lesz ahhoz, hogy az Integrált Városfejlesztési Stratégia program november végi zárónapjáig elkészüljenek a tervezett beruházások Szombathelyen. A Kossuth Lajos utcában üzletház épül.

Kiss Tamás

Szombathely, Kossuth Lajos utca 11. szám. Jelen állapotában bizony nem túl szép látvány, dr. Németh Gábor, az ingatlant tulajdonló Szova Zrt. vezérigazgatója azonban bízik abban, hogy a tél előtt véget ért bontást hamarosan követhetik majd az építési munkák, s az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) program záró napjáig (2011. november 30-ig) a romokon felépül a tervezett iroda- és üzletház.

Mint arról annak idején beszámoltunk, 2008-ban az akkori kormány hat nagyváros, köztük Szombathely Integrált Városfejlesztési Stratégiáját is támogatásra méltónak ítélte, az összesen 1,5 milliárd forintos belváros-rehabilitációs program költségeihez közel 900 millió forintos EU-s támogatást kapott a vasi megyeszékhely.

Az IVS program keretében megújult a Kossuth utca 7. szám alatti épület, a Savaria Mozi homlokzata, s több belvárosi utca is díszburkolatot kapott. Az említett, 70 százalékos támogatást élvező, az önkormányzat által jegyzett projektek mellett, ugyancsak az IVS program keretében a hiába várt magántőke helyét átvevő  Szova Zrt. beruházásában is indultak fejlesztések, ezek támogatási intenzitása azonban már csak 30 százalékos.

Ezek után nézzük a Kossuth utca 11. szám alatti beruházást: mint érdeklődésünkre dr. Németh Gábor, a Szova Zrt. vezérigazgatója elmondta, a közgyűlés a felújítást 105 millió forintos költséggel tervezte, amelyből az állami támogatás 31,5 millió, a SZOVA Zrt. által (kötvénykibocsátásából származó) saját erő 73,5 millió forint. A SZOVA Zrt. tárgyalásos közbeszerzési eljárást hirdetett meg az ingatlanra, s ezt nettó 101,6 millió forintos ajánlati árral a Bereczki Kft. nyerte meg.

A munkák elkezdődtek, a bontás végeztével azonban tavaly novemberben le is álltak, a Szova Zrt. és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága ugyanis nem tudott dűlőre jutni az építkezést megelőző  dr. Németh Gábor szavaival élve: téliesített  régészeti feltárás összegében. A vezérigazgató bízik abban, hogy tavaszi körülmények között már nem kerül majd közel 13 millió forintba a régészeti feltárás, és így sikerül megegyezniük a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságával.

- A város és a Szova Zrt. is köszönettel tartozik a kivitelező cégnek, mert minden további nélkül hozzájárult a munkák elhalasztásához, holott a téli holtszezonban bizonyára nekik is jól jött volna a munka  - egészítette ki a fentieket dr. Németh Gábor, aki a Szova Zrt. másik két, az IVS keretében zajló beruházásáról szólva elmondta: a mozi mögötti árkádos rész felújítása hamarosan véget ér, az itt kialakított öt üzlet béreti jogának elnyerésére nyilvános pályázatot írnak ki. A vezérigazgató abban is bízik, hogy a másik, közel 300 millió forintos beruházás, a 7. szám alatti ház, valamint a 11-17-ig terjedő tömb felújítása, s egy 45 férőhelyes parkoló kialakítása is véget ér az IVS program utolsó napjáig.

Az idő sürget, dr. Németh Gábor szerint a közbeszerzési eljárás során ezért is esett a választás a ZÁÉV Zrt. ajánlatára, amely bár 10 millió forinttal meghaladta a második helyre sorolt cégét, de jobb határidővel tudta vállalni a beruházást.

- Az IVS program időkorlátját és a finanszírozási lehetőségeket is figyelembe véve a ZÁÉV Zrt. ajánlata volt a legelőnyösebb - közölte dr. Németh Gábor, aki egyrészt bízik abban, hogy a kivitelező november végéig elkészül a munkákkal, másrészt, hogy az utcában egyelőre kakukktojásnak számító 9. számú ház sorsa is rendeződik, s annak felújítására is sor kerülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!