Üzletház lesz az üres szombathelyi ingatlanon

Ismét elkezdődtek a munkálatok a szombathelyi Kossuth utca 11. szám alatti ingatlan területén. A mostani, nem túl szép látványt egy modern üzletház váltja fel, várhatóan november végére.

Prófusz Péter

Ismét dolgoznak  a Kossuth Lajos utca 11. szám alatti ingatlan területén. Még 2008-ban az akkori kormány hat nagyváros, köztük Szombathely Integrált Városfejlesztési Stratégiáját (IVS) is támogatásra méltónak ítélte, így az összesen másfél milliárd forintos belváros-rehabilitációs program költségeihez közel 900 millió forint uniós támogatást kapott a megyeszékhely.

Az IVS program révén újult meg a Kossuth utca 7. szám alatti épület, a Savaria mozi homlokzata, a filmszínház melletti árkádsor, több belvárosi utca pedig díszburkolatot kapott. A Kossuth Lajos utca 11. szám alatti ingatlanon azonban leállt a munka. 

A kivitelezés még tavaly kezdődött, a bontás végeztével azonban novemberben le is állt, mivel a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási (Szova) Zrt. és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága nem tudott dűlőre jutni az építkezést megelőző  - a jogerős építési engedélyben előírt - téliesített régészeti feltárás összegében. A megelőző régészeti feltárás a költségek csökkentése érdekében 2011 márciusában kezdődött meg. Így a  kivitelezési munkák csak júniusban indulhattak újra.

Mint azt Horváth Manuélától, a Szova Zrt. projektmenedzserétől megtudtuk, az ingatlan területén üzletház épül. A tervező, a Plan-Design Kft., szakított az utcában fellelhető homlokzatok formajegyeivel, és egy modern, plasztik homlokzatot hozott létre. A tervezett épületet az utcával párhuzamos tetőgerinccel, az építési terület teljes kitöltésével  hozzák létre. Az épület elsősorban az üzletterekből és az ezeket kiszolgáló irodák együtteséből áll majd. A tervek szerint a földszinten két üzlettér mellett  kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. Az első emeletre szintén  üzletteret álmodtak a tervezők, itt lesznek továbbá a raktárak is.

A második emeletre a titkárság helyét, irodát és tárgyalót terveztek, illetve várhatóan a dolgozók szociális blokkját is itt építik majd ki.  A tetőtérben gépészeti teret és padlásteret alakítanak ki. A beruházás, melynek nettó kivitelezési költsége 101 millió 598 ezer 589 forint, befejezése november végére várható. A Szova Zrt. a tulajdonában lévő üzletházat bérbeadás útján kívánja hasznosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!