Valahol Európában: forgatási élmények

Szombathely (mt) - Radványi Géza: Valahol Európában című filmjét játsszák az Agora - Savaria moziban október 4-én 18 órától. A vetítés után Gál Ferusz József mesél.

Merklin Tímea

A Valahol Európában minden idők egyik legmeghatározóbb filmje. Se előtte, se utána olyan világsikerű film nem volt. Az akkori kommunista párt finanszírozta, de a forgalmazásban már nem vett részt. Megengedte a rendező Radványinak, hogy csináljon több kópiát. Bejárta velük a világot, és milliárdos lett abból, hogy eladta a másolatokat - meséli Gál Ferusz József szombathelyi népművelő abban a nemrégiben róla készült portréfilmben, amelyet Horváth Zoltán és Boros Ferenc jegyez. Nekem adták oda a forgatókönyvet, hogy tanítsam meg a gyerekeknek; volt, amelyik még olvasni sem tudott. Három-négy hónapig tartott a forgatás. Makk Károly volt a segédrendező, Bacsó Péterre bízták a tömegjeleneteket - osztja meg velünk élményeit a fiatalok filmjében Gál Ferusz József, csütörtökön pedig élőben beszél forgatási élményeiről, arról, milyen volt Radványi Géza asszisztensének lenni, milyen embernek látta a rendezőt, illetve mindazokat, akik körülvették. Hiszen a műben az összes akkori és későbbi, a magyar filmet meghatározó személy részt vett: Balázs Béla, Hegyi Barnabás, Máriássy Félix, Herskó János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!