Valami volt a levegőben: tömeges méhpusztulás Andrásfán

Tömegével pusztulnak a méhek a Hegyháton. A méhészek egy andrásfai almáskert osztrák tulajdonosára mutogatnak, mondván: permetezőszer miatt hullanak az állatok. A cég szerint ők nem permeteztek - hatóságok vizsgálják az esetet, hivatalos eredmények később lesznek.

Nagy Ildikó

- Ennyi volt - legyint elkeseredetten  Kaczor Tibor méhész. Az andrásfai kertben vagyunk, ahol nehéz úgy közlekednünk, hogy ne lépjünk a földön vergődő vagy már elpusztult méhekre. Amerre nézünk és lépünk, mindenhol méhtetemek hevernek.

- Hétfőn délelőtt  vettem észre, hogy baj van. A méhek akkor repültek volna vissza a kaptárakba az első szállítmánnyal. A kaptárak kapujában lévő őrök azonban megérezték rajtuk az idegen szagot, és elkezdődött az öldöklés. A méhek egymást pusztították el a fullánkjaikkal. Negyven családom volt, jó, ha harminc százalékuk megmaradt - sóhajt fel a gazda, aki negyven éve méhészkedik. Aztán elmeséli, hogy tavaly is így járt: akkor is a szomszédos almáskert osztrák tulajdonosát hibáztatta a méhpusztulásért. Szerinte az általuk használt permetezőszer okozta a méhek hullását.

A kár nem kevés, egy méhcsalád 40-45 ezer forint. Tavaly egyszer már hasonló eset történt Kaczor Tibor méheivel, akkor egész nyárom erősítette a családokat - a méhek a mérgezés nem tudtak mézet gyűjteni, így a gazdát 700 ezer forintos kár érte. A férfi abban bízik, ismét regenerálódnak az állatok, azonban megint jelentős költségekkel kell számolnia, az elmaradt bevételről nem is beszélve. A tavalyi eset óta úgy érzi, magára maradt az osztrák tulajdonossal folytatott vitában - az almáskert gazdája pedig nem mutatott hajlandóságot a megegyezésre.

Az andrásfai méhész szerint kedden a petőmihályfai hegyről és a Zalához tartozó Lakhegyről is jeleztek méhpusztulást, mint ahogyan más falubeli kaptárok környékén is találtak elhullott állatokat. Kaczor Tibor a hétvégi szeles időben permeteztek az almásban, ez okozhatta az elhullást. Hozzátette, az ültetvények közel vannak a faluhoz, az ott  használt permetszer gyakran megkeseríti a település lakóinak az életét.

Az esetről a sajtót értesítő Mezei Orsolya keddi levele szerint Andrásfán hasonló méhpusztulást  tapasztaltak Gáspárék is. "60 családot tartanak,  az almás közelében,itt a méhek 30 százaléka  elpusztult. A faluba az idén betelepült fiatal méhésznél Mesterházy Álmosnál is találtak elhulott méheket. Mivel itt kissé messzebb vannak a méhek az almástól  eddig 10-20 százalékos elhullás tapasztalható."

Dr. Huszár Sándor hatósági állatorvosként vett mintát a vizsgálathoz, kedden délután azt mondta lapunk online portáljának, az almáskert környékén nem találtak más, virágzó növényt, a tömeges elhullás pedig valamilyen mérgezésre utalt. A vizsgálatot Budapesten végzik, csak az eredmények ismeretében lehet majd arról nyilatkozni, hogy pontosan mi is történt. Mint mondta, a völgyben elhelyezkedő falu fekvése miatt "odaszáll, ami a levegőben van".

Korán Tibor, Andrásfa polgármestere kedden Budapesten volt, így amikor megkérdeztük az esetről, az újabb fejleményeket még nem ismerte, ezért csak általánosságban tudott nyilatkozni. Elmondása szerint mivel az alma mellett  a repce is most virágzik, az alkalmazott növényvédő szerek veszélyeztethetik a méheket - ezért ha valaki mérgezést tapasztal, az a hatóságoktól kérheti a felelősség megállapítását - mint ahogy az jelen esetben is történt.  Az elöljáró szerint a kártérítési ügyek általában elhúzódnak, egy vasi esetet immáron hatodik éve tárgyal a bíróság, holott a károkozó is ismert, viszont a fizetendő összeg még mindig vita tárgyát képezi. A permetezési napló egyébként támpont lehet, hogy dolgoztak-e adott napon az almáskertben - portálunkhoz eljuttatott e-mailben más helybeli is azt állította, a hétvégén hallották  a permetezőgépeket zúgni.

Korán Tibor arról is beszámolt, hogy a gyümölcstermelés és a méhészkedés nem egymást kizáró tevékenységek, példaként említette a csepregi állami gazdaság almását, ahol kiváló méhészet működött.  
 
-  Vas megyében hat éve volt tömeges méhpusztulás Pecöl térségében, és a mai napig nem zárult le az azzal kapcsolatos bírósági per - utal az andrásfaihoz hasonló esetek összetett és bonyolult voltára Szabó Levente, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója. Majd elmondja, hogy tavaly is hasonló eset miatt vizsgálódtak munkatársai Andrásfán. Akkor meg is bírságolták az osztrák tulajdonos cégét, mert az általuk használt, méhekre veszélyes rovarirtó permetezőszert  - a vonatkozó szabályok egy részét betartva ugyan - az alma virágzása előtt juttatták ki, ám azt az előírást figyelmen kívül hagyták, hogy ha az ültetvényt a méhek egyéb okból  (esetünkben a gyepesített sorközben virágzó pitypang, árvacsalán és más mézelő növények miatt) látogatják, akkor  a méhekre veszélyes szert a kultúrnövény (esetünkben az alma) virágzásán kívüli időszakban is tilos kijuttatni.

A cég megfellebbezte a hatóság döntését, a százezres nagyságrendű növényvédelmi bírságot sem fizette be, a  bíróság pedig még nem döntött az ügyben. A hatóság álláspontja szerint az engedélyezett használat szerinti gyakorlat esetén tömeges méhpusztulás nem fordulhat elő. Szabó Levente kollégái az idén is több helyről vettek mintát: az elpusztult méheken kívül az almásból, valamint a környékbeli repcetáblákból vett növénymintákat is bevizsgálják, hogy kiderüljön, mi okozta a tömeges méhpusztulást. A laboratóriumi eredményekre egy hetet kell várni.  Az igazgató hangsúlyozza: az osztrák cég által tavaly használt permetezőszer legális, minden szükséges engedéllyel rendelkezik, emberekre  veszélytelen. 
 
-  Nem nyilatkozom  - jelenti ki az almáskert osztrák tulajdonosának felesége, Schneider Mónika, aki annyit elárul, vasárnap nem permeteztek az almásban. A falubeliek viszont állítják, hogy vasárnap egész nap zúgott a permetezőgép az ültetvényen.
 

TÖBB MÉHÉSZ IS BAJBAN VAN

Kaczor Tibor egyelőre ki sem meri  talán ki sem tudná  számolni, mekkora kára lett. És tegyük hozzá rögtön azt is, hogy az andrásfai méhész nincs egyedül: a faluban és a környékbeli településeken több kollégája is siratja a méhcsaládjait, hiszen ők is ugyanígy jártak. Kaczor Tibor azt mondja, tavaly nyáron hat mázsa cukorszirupot etetett meg a megmaradt fiatal méhekkel, így mentette a menthetőt. Most viszont  bele sem mer gondolni abba, hogyan tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!