Vancouver 2010: a grúz szánkós édesapja szerint rossz volt a pálya

Davit Kumaritasvili, a vancouveri olimpia nyitónapján elhunyt grúz szánkós édesapja nem tudja és nem is akarja megnézni a tragédiáról készült felvételeket.

zaol.hu

A családjával Bakurianiban élő Davit Kumaritasvili elmondta: nem fogja megnézni fia életének utolsó perceit. (A hírügynökségek korábban azt közölték, hogy a sportoló édesapját Szeliksznek hívják, és ő a Grúz Szánkó Szövetség elnöke, de mostanra kiderült, hogy a szövetség első embere Feliksz Kumaritasvili, aki az elhunyt versenyző nagybátyja.)

"A pálya rossz volt. Nem lett volna szabad ilyen gyorsra építeni. Ez súlyos hiba volt" - jegyezte meg a gyászoló édesapa.

Miheil Szaakasvili grúz államfő a tragédia körülményeinek kivizsgálását sürgette. Hangsúlyozta: soha sem végződhet tragédiával egy sportoló hibája, és nem érti, miért tartották Nodar Kumaritasvilit tapasztalatlan versenyzőnek, hiszen európai pályákon edzett.

A 21 éves sportoló a pénteki edzésen, 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a pályáról, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Gyászszünettel indult a férfi egyesek versenye

Egyperces néma csenddel emlékeztek meg a férfi szánkósok a vancouveri téli olimpia szombati első futama előtt a pénteki edzésen elszenvedett tragikus balesete következtében elhunyt grúz Nodar Kumaritasviliről. A 21 éves sportoló 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a pályáról, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.
 
A tragédia nyomán lerövidítették a whistleri pályát, amelyen magyar idő szerint vasárnap éjjel kettő órakor megtartották az első, négy órakor pedig a második futamot a férfi egyesek versenyszámában. A grúz Levan Gureshidze honfitársa halála miatt visszalépett, és nem vesz részt a játékokon.

Az első két futam után a német Felix Loch áll az első helyen, míg honfitársa, David Möller a másodikon, a címvédő olasz Armin Zoeggeler pedig a harmadikon. A végső sorrendről döntő következő két futamot közép-európai idő szerint vasárnap 22 és 24 órakor rendezték.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!