Vas megye turisztikai vonzerejének növelése a cél

A megye idegenforgalma a válság idején sem esett vissza, sőt még növekedni is tudott. A sikerek mellett azonban érdemes azokra a területekre is fokozott figyelmet fordítani, amelyek most kevésbé vannak a reflektorfényben, ám a turisztikai vonzerő növelésében fontos szerepe lehet.

Erős D. Zoltán

Vas megye turisztikai  belső tartalékok feltárása, azok minél jobb kihasználása fontos feladat, fogalmazza meg Majthényi László, a  Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, a regionális idegenforgalmi bizottsági volt elnöke. Ezek közül elsőként említette egy nemzetközi színvonalú konferenciaközpont létrehozását. Erre véleménye szerint  ideális helyszín lehetne Bük, illetve a fürdő. Itt ugyanis bőséges a négy és ötcsillagos szálláshelyek kínálata. A megyében jelenleg nem találni megfelelő helyszínt egy háromszáz résztvevőnél nagyobb létszámú rendezvényhez. Amennyiben létre lehetne hozni egy 1000-1200 személy fogadására alkalmas  konferenciaközpontot, akkor ezt jól lehetne hasznosítani.

Majthényi László szerint nem eléggé ismertek a megyehatáron kívül, de még a megyén belül sem a tavaink, illetve az ezek által nyújtott turisztikai lehetőségek.  Példaként említette a Szajki-tavakat, Gersekarátot, a Vadása-tavat, Döröskét. Közben pedig  épül a lukácsházi víztározó, s évek óta Bük térségében is tervezik az állandó vízfelületű jóléti tó megépítését. A megyei alelnök szerint egy ilyen tórendszer érdemes lenne egy komplex programot kidolgozni, amely elsősorban az aktív sportot szerető, természetbarát családok számára kínálhat kikapcsolódási lehetőséget.

Ez jól beleillik abba a törekvésbe is, hogy a magasabb vásárlóerővel bíró vendégek számára a megye további vonzó attrakciókat tudjon kínálni. Ehhez a hagyományos gyógyszolgáltatások mellett szükség van olyan szolgáltatásokra, amelyek családoknak nyújtanak széleskörű lehetőségeket. Ennek fontos elemei lehetnek a tavak által kínált kikapcsolódási programok.

Majthényi  László szerint a komplex program kialakításában kiemelt szerepe lehetne a tavak üzemeltetőinek. A  megye mint területi önkormányzat pedig felvállalhatja az egyes helyek pozícionálását. Ennek a lényege az lenne, hogy a tavak ne egymással versengjenek, hanem egymást erősítve nyújtsák speciális szolgáltatásaikat a turistáknak.

Vas megyének számos természeti értéke van. Ezek közül is kiemelkedik az Őrség és az Írottkő Natúrpark. Ezek igazi helyszínei annak a gyalogos turizmusnak, amelyet ma még sokan igencsak alábecsülnek. Ebben is bőven vannak még tartalékok. Ezek feltárását, népszerűsítését szolgálják azok a már futó programok, amelyeknek a megye is részese.

A vallási turizmus erősítése is jó lehetőséget kínál egy új célpcsoport megszólításához. A  megyét átszeli a Mária út, amely Máriazellből indul és Csíksomlyóra vezet. Ebbe kapcsolódik be Celldömölk, valamint Vasvár is. Ennek elkészülte újabb vendégkört csalogathat a megyébe.

A megye adottságai alapján kiváló terepe a kerékpáros turizmusnak. Ezzel sincsenek gyakran tisztában a Vasba látogatók. Egyre bővül a kiépített kerékpárút hálózat, miközben az Őrségben, s a határ menti térségben az alsóbbrendű utakon lehet bringázni. Mind több az olyan szálláshely is, ahol lehet kerékpárokat bérelni.

Hatáskör és pénz is kellene  

A tavakat nem eléggé ismerik a Vasba látogatók Majthényi László szerint  nem könnyíti meg a helyzetet az, hogy jelenleg  nincs a megyében egy olyan turisztikai   szervezet, amely megfelelő hatáskörrel és pénzzel rendelkezne a feladatok megoldásához. Az alelnök szerint az alakuló turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) szervezetek lehetnek azok, amelyek egy-egy térségben összefoghatják a turisztikai feladatokat. Célszerű lenne újragondolni a Tourinform irodák feladatkörét is. Nyugaton a turisztikai irodákat a vállalkozók hozzák létre, s döntő részben ők tartják fenn. Az irodák aztán meghatározó részt vállalnak a programok szervezéséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!