Vas megyében húsz százalékkal emelkedett az ismertté vált bűncselekmények száma

Tavaly több mint húsz százalékkal emelkedett az ismertté vált bűncselekmények száma a megelőző évhez képest Vas megyében, de még így is az ország bűnügyileg legkevésbé fertőzött megyéi közé tartozik.

MTI

A 2010-ben ismertté vált bűncselekmények 58,8 százaléka vagyon elleni bűncselekmény, 21,1 százaléka pedig közrend elleni bűncselekmény volt, kiemelkedő a lopások, betöréses lopások, illetve a garázdaságok száma - írta a főkapitányság évértékelője után kiadott közleményében Kazmar Enikő, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.
   
Közlése szerint a vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Az ismertté vált bűncselekmények 54 százalékát a szombathelyi kapitányság illetékességi területén követték el, a többi megoszlik a megyében működő öt másik kapitányság között.
   
A lakosság biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények - lopások, betöréses lopások és rablások - tetteseinek felderítésében Vas megye, Békés és Tolna megyét követve, országosan a harmadik helyen áll. Különösen jó eredménynek mondható, hogy a megyében évek óta egyetlen emberölési ügy sem maradt felderítetlenül - közölte a főkapitányság szóvivője.
   
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság számára rendészeti területen a legnagyobb feladatot az országos hatáskörű Közigazgatási Hatósági Szolgálat működési feltételeinek megteremtése jelentette. Az összegzés szerint az elmúlt évekéhez képest az országban jelentősen javult a közlekedésbiztonsági helyzet: 2010-ben az előző évihez képest 9,05 százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó baleset történt. A legnagyobb csökkenés a halálos kimenetelű közlekedési baleseteknél következett be, míg egy évvel korábban 822-en, addig 2010-ben 734-en veszítették életüket a közutakon.
   
A Közigazgatási Hatósági Szolgálat 2010-ben több mint 758 ezer eljárást kezdeményezett, azok 70 százaléka a sebességhatárok túllépése miatt indult. A hatóság összesen 21,8 milliárd forintnyi büntetést szabott ki, amelyből tavaly 17,5 milliárd forint közigazgatási bírság folyt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!