Vas Megyei Önkéntes Centrum: az együttműködést keresik

Az önkéntességről rendezett fórumot kedden a városházán a szombathelyi önkormányzat és a Vas Megyei Önkéntes Centrum. Ebben a körben először, de nem utoljára.

Tersztyánszky Krisztina

- Felemelő dolog ellenszolgáltatás nélkül segíteni másokon - adta meg a fórum alaphangját köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester.

Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész az önkéntesség fogalmát járta körül. Hangsúlyozta, hogy a hagyományos, emberbaráti segítés mellett ma már egy másik fajta önkéntességről is beszélhetünk. Ez a társadalmi hasznosságon túlmenően az egyén számára a munkatapasztalat szerzést, a pályaválasztást, önmaga képességeinek megismerését is segíti.

A fórumon mutatkozott be először a nyilvánosság előtt a januárban létesült Vas Megyei Önkéntes Centrum. Kovács István szakmai vezető adott bepillantást abba, hogyan kívánnak keretet és szakmai hátteret adni annak az önkéntes munkának, amely spontán módon már nagyon sok civil szervezetnél gyakorlat. Azt a feladatot vállalták,  hogy az önkéntesek és az őket fogadó szervezetek hálózatát az egész megyében kiépítik. Segítenek a két oldal egymásra találásában, adatbázist, információs pontokat, honlapot működtetnek, tanácsadással szolgálnak. Azon lesznek, hogy akár munkát, akár segítséget keres valaki, a törvényadta lehetőségekkel élve a lehető legrövidebb időn belül partnerre találjon.

- Számos, sok embert megmozgató ügyet szeretnénk életre kelteni - hangsúlyozta az előadó. Hozzátette: a pár hét múlva hozzáférhetővé váló honlap is önkéntes munkában készül. A Gépipari Szakközépiskola diákjai dolgoznak rajta, akiknek pályakezdésüknél jó referencia lesz majd a most térítésmentesen elvégzett munka. 

Az  Önkéntes Centrum egy másik munkatársa, Tilinger-Kecskeméti Edit megvalósult példákkal illusztrálta az önkéntességben rejlő sokszínű lehetőséget. Százhalombattán hajléktalanok egy csoportja  segített az árvízkárok helyreállításában, Szegeden több tucatnyian vállaltak önkéntes múzeumi tárlatvezetést, máshol középiskolások vállalkoztak rá, hogy egy-egy nyugdíjat bevezetnek a számítógép használat rejtelmeibe.

A program végén a jelenlévőktől is csak úgy záporoztak az ötletek. Iskolai önkéntesség, karneváli munka, újraélesztési tanfolyam, drogmegelőzés, egészségvédő programok  kiderült, hogy a mindennapi életben máris nagyon sok példa akad  az önkénteségre.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok azzal zárta a tartalmas összejövetelt: a fórumot rövidesen megint összehívják, hogy az ötletbörze tovább folytatódjon. Amint mondta: legyen az egy szolidáris, segítő város!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!