Vasi cég újítja fel a Jurisics-várat

A kőszegi várprojekt sikeres pályázata után kedden a közbeszerzési eljárást zárták le a város képviselői. Eszerint a Jurisics-vár felújítását egy celldömölki cég végezheti el.

Némethy Mária

A képviselők döntöttek a Jurisics-vár turisztikai fejlesztése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás lezárásáról. A bíráló bizottság elnöke, Simonits Zsolt  előterjesztéséből kiderült: négyen pályáztak a beruházás  kivitelezésére. Egy zalaegerszegi, egy soproni, egy budapesti és egy celldömölki cég. A bírálók és a képviselők azért döntöttek a celldömölki cég mellett, mert összességében a legelőnyösebb ajánlatot tette.

- Mi várható ezután? Mikor kezdődhet el a kőszegi vár felújítása? A városfejlesztési ügyekkel foglalkozó osztályvezető, Rimányi Krisztina azt válaszolta: - Ha az eredményhirdetés után minden rendben megy, a hónap végén várhatóan szerződést tudnak kötni a kivitelezővel. Ha az időjárás engedi, akkor márciusban el is kezdődhet majd a munka, ami várhatóan decemberben ér véget. Azután kezdődhet a belsőépítészet, a kiállítások berendezése.
Így talán jövő tavasztól lesz látogatható ismét a megszépült kőszegi vár.

Kőszeg mindig is a történelmi turizmus egyik bázisa volt, de a Jurisics-vár felújítása után lényegesen megnövekedik az ide irányuló turistaforgalom. Az elmúlt években senki sem kérdőjelezte meg: felújítása szükségessé vált.   Interaktív kiállítások, előadótermek, klubhelyiségek, akadálymentesített terek várják majd benne a látogatókat, a közművelődést szolgáló helyiségek elválnak az irodahelyiségektől. Lehetőség lesz 500 főt befogadó konferenciák megrendezésére is.

A várat január 1-jén bezárták, felújítása a startvonalhoz érkezett. Az önkormányzat képviselő-testülete 2007 óta sok mindent megtett ezért.

A Kőszegi Jurisics-vár turisztikai fejlesztése I. ütem című projekt sikeres pályázata, előkészítése után kedden a vár felújításának egy újabb fejezetéhez érkeztek Kőszegen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!