Vasi politikusok a miniszterelnök-jelölésről

VN - Az elmúlt napokban óráról órára változott a politikai helyzet az országban. Két vasi politikus értékelte a miniszterelnök-jelölt kiválasztását.

Angyal László

Dr. Nemény Andrást, a vasi szocialisták elnökét Budapesten értük utol, a politikus folyamatosan tárgyal a párt  vezetőivel, szerinte még  mindig képlékeny a helyzet. 

- Az MSZP megyei elnökei szombaton  délután találkoztak, akkor már "helyzetben voltunk",  az országos elnökségtől érkezett a hír: lemondott  Gyurcsány Ferenc.  Ezt elfogadtuk, és egyben kértük, hogy ha már így  történt, a stabilitás érdekében  minél gyorsabban dőljön el az utódlás kérdése, a vasárnapi rendkívüli kongresszuson válasszunk  elnököt. Hozzáteszem: vannak olyan vélemények, hogy az európai  parlamenti választás  miatt szerencsésebb lenne, ha Gyurcsány Ferenc visszavonná lemondását. Úgy vélem, a legfontosabb most az, hogy a    kiszámíthatóságot  jelentő  döntések szülessenek - értékelt dr. Nemény András.

Dr. Hankó Faragó Miklós, a szabad demokraták vasi országgyűlési képviselője leszögezte:  alkotmányos és törvényes úton választ új miniszterelnököt  a parlament. A konstruktív bizalmatlansági indítvány jogszerűségét  a köztársasági elnök is elismerte, s ez azért fontos, mert az új kormány legitimációjához nem férhet kétség.


Vasárnap éjjelig  tárgyalt Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt a szabad demokratákkal, a találkozón ott volt a vasi honatya is, aki szerint átfogó képet kaptak arról a programról, amit napokon belül írásba foglalva a szélesebb közönség is megismerhet. 

- Úgy gondolom, hogy az ország stabilitása érdekében, azért, hogy a forint árfolyama ne szálljon el végzetesen,   a devizahitelesek ne kerüljenek csődbe, az állami adósságspirál elkerülhető legyen, és egyéb szempontok miatt  is az SZDSZ felelős ellenzéki pártként köteles  az ország működőképességét biztosító kormányt  kívülről támogatni - emelte ki dr. Hankó Faragó Miklós.

Arra a felvetésünkre,  hogy   vajon   mennyire tűnt  elszántnak Bajnai Gordon,  a liberális politikus így felelt: hónapok óta világosan látszott, hogy a miniszter eltérő  véleményt képvisel, mint  a kormány többi tagja, vagy a  miniszterelnök. Elkötelezett reformpárti, éppen azokat az intézkedéseket tervezi végrehajtani,  amiknek elmaradása miatt lépett ki annak idején az SZDSZ  a koalícióból. Az eltökélt miniszterelnök-jelölt azonban önmagában nem elegendő:  ha nincs mögötte a szocialista frakció  támogatása, vagy ha a külső körülmények  úgy alakulnak, meghiúsulhat a program végrehajtása. Tehát az előre hozott választás nem került le a napirendről, mert kiszámíthatatlan fejlemények is bekövetkezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!