Vasúti hidat loptak a fémtolvajok

Pinkamindszent - Egy 1962 óta használaton kívüli vasúti hidat próbálak meg ellopni. Már majdnem sikerült, amikor az amúgy mezőgazdasági vállalkozó helyi polgármester tetten érte a tolvajokat.

Falussy Péter

Kevesen hitték, hogy a Teleki Pál negyven kilós gödöllői mellszobra, Hofi Géza síremlékéről ellopott bronz bakancs, palást, babérkoszorú még csak a kezdet, és a színesfém-, vastolvajok fantáziája nem ismer határokat. A minap egy komplett vasúti hidat kíséreltek meg eltulajdonítani. 

Történetünk helyszíne az osztrák határ közvetlen szomszédságában fellelhető Pinkamindszent, ahol nem kevesebb, mint négy hidat tartanak számon a helyiek. Ezek közül három alatt még javában csordogál a patak, a negyediknél már nem, alighanem erre figyelt fel több környékbeli vasdíler is. 

Az 1962-ben használaton kívül helyezett, a régi Körmend-Németújvár (Güssing) vasút nyomvonalán található pinkamindszenti hídhoz földút vezet ki a faluból, kevésbé van szem előtt, kivéve persze, ha valaki éppen a közeli birtokán dolgozik. A fémtolvajok pechjére Csiszár István helyi polgármester civilben mezőgazdasági vállalkozó, s ebbéli minőségében ténykedett hétfőn délelőtt is, mikor arra lett figyelmes, hogy a kétszer tizenkét méteres fesztávú híd egyik része szőrén szálán eltűnt a helyéről. A szorgos kezek éppen a több mázsa vas feldarabolásával voltak elfoglalva, vígan szikrázott a lángvágó, de nem sokáig, mert a Csiszár polgármester bejelentése nyomán kiérkező rendőrök másfajta zajt csaptak: csattant a bilincs a tetten ért nemesrempehollósi férfi kezén - társait még keresik. 

Ami bizonyos, az elkövetőnek lopási kísérlet vétsége miatt kell majd felelnie, a szakértőre vár, hogy megállapítsa a kár mértékét. Ez annak függvényében dől el, hogy roncsvasként, vagy más kategóriába besorolva értékeli az eltulajdonítani szánt híd darabjait. A vizsgálat még tart, ezért hivatalosan a rendőrség nem szolgált további információkkal, de az így is valószínűsíthető, hogy többszázezer forintos károkozásról van szó. 

Az egyik környékbeli vas és színesfém kereskedésben azt az információt kaptuk, hogy a vas kilójáért 43 forintot adnak, arról, azonban már nem szól a fáma, hogy mi a teendő, ha az ember egy kompletten feldarabolt vasúti híddal érkezik a méhtelepre...





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!