Vasvári tragédia: folytatódik az orvos pere

Szombathely - Első fokon foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélték azt a vasvári orvost, akinek meghalt a betege. A per folytatódik.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Tavaly januárban az orvosi ügyelet épületétől mindössze néhány száz méterre lévő házhoz riasztották az ügyeletest egy 38 éves férfihez. Az  orvos többszöri hívásra sem érkezett meg, ezért a  hozzátartozók mentőt hívtak. Mire  az orvos  odaért, addigra már a mentők is a helyszínen voltak, és éppen újraélesztették a beteget. Az ügyeletes néhány percig figyelte őket, elvégzett néhány vizsgálatot, majd megállapította a halál beálltát. 

A városi bíróság szerint az orvos gondatlan volt, mert akkor még nem szabadott volna leállítania az újraélesztést. Az agyhalál beálltának megállapításához szükséges vizsgálatokat ugyanis nem végezte el. A mentőktől sem kérdezte meg, hogy  mióta próbálják újraéleszteni a férfit. 

A bíróság ezért első fokon 300 ezer forint pénzbírsággal sújtotta az orvost, akinek a 600 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell térítenie. Az ügyész akkor tudomásul vette az ítéletet, az orvos és ügyvédje felmentésért fellebbezett, így a per keden a Vas Megyei Bíróságon folytatódott. 

A vádlott ügyvédje szerint a szakértői vélemények ellentmondanak egymásnak, nem hivatkoztak szakmai ajánlásokra, s a városi bíróságon nem vették figyelembe ezeket az eltéréseket, hanem a győri szakértők véleményére alapozva hozták meg az ítéletet. 

Dr. Gombkötő Ottóné bíró kedden bejelentette,  az ügyben tárgyalást rendel el, s újabb bizonyítékokat kért be. Emellett kiegészítő szakértői véleményekre is szükség lesz, s visszahívnak tanúkat is. 

Olyan kérdéseket szeretnének tisztázni, hogy miért szerepel a bizonyítékként benyújtott EKG-n a halálesetet megelőző napi dátum, az orvos késésének van-e jelenetősége az ügyben, illetve az újraélesztés leállításakor a beteg a klinikai halál állapotában volt-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!