Védnöki tábla az Őrség fővárosának

Megyénk legkedveltebb üdülőhelye az idén Őriszentpéter lett. Az erről tanúskodó védnöki táblát szombaton adta át lapunk főszerkesztője a kisváros polgármesterének.

Simon Erzsébet

Harmadszor hirdette meg lapunk a turizmus témakörében azt a játékos vetélkedőt, amelynek során a legkedveltebb üdülőhelyet kerestük. Első alkalommal arra voltunk kíváncsiak, melyik lesz Vas megye legkedveltebb fürdőhelye, majd tavaly a falusi nyaralóhelyet kutattuk, idén a legkedveltebb üdülőhely kategóriában hirdettük meg a versenyt.

A fürdőhelyek közül a megkérdezett vendégek véleménye alapján Sárvár lett a befutó, míg az internetes szavazók körében Bükfürdő végzett az első helyen. Tavaly Hosszúpereszteg tarolt: az üdülővendégek és a világhálón klikkelők is a Szajki tavak mellé tették a voksukat. Ebben az évben Őriszentpéter lett a győztes, mégpedig ugyancsak kettős diadalt aratott: mind a megkérdezett turisták, mind a honlapunkon szavazók az Őrség fővárosát preferálták.

Az idén kilenc megyebeli település versengett a címért: Apátistvánfalva, Bő, Döröske, Kissomlyó, Kőszegszerdahely, Őriszentpéter, Rum, Sitke és Vaskeresztes. Lapunk munkatársai valamennyi településre ellátogattak. Beszélgettek ott nyaraló vendégekkel, akikkel egy tíz kérdésből álló kérdőívet töltettek ki.

Az adott helyen éppen üdülő, kiránduló magyar és külföldi turisták egytől ötig osztályozhatták egyebek mellett a település megközelíthetőségét, a szórakozási lehetőségeket, a sportolási kínálatot, a szálláshelyek minőségét, a vendéglői ellátást, a nyaralóhely tisztaságát, a falu vendégszeretetét, közbiztonságát. Kollégáink arra is kíváncsiak voltak, vajon a megkérdezettek visszatérő vendégei lesznek-e az adott településnek.

Az osztályzatok átlagából alakult ki aztán az a  végleges mérőszám, amely a község helyét meghatározta a listán. A legmagasabb átlagot - 4,41 -Őriszentpéter produkálta. Versenyünk a teljes nyilvánosság mellett zajlott, hiszen a kiválasztott üdülőhelyeket honlapunkon is bemutattuk az olvasóknak. Mi több, portálunk látogatóit is szavazásra buzdítottuk. Az online voksolók ugyancsak az Őrség fővárosát kedvelik a legjobban, így nemcsak a győztesnek járó védnöki táblát, hanem lapunk különdíját is Őriszentpéter kapta.

Játékos vetélkedőnk zárásaként szombaton átadtuk az elismeréseket. A kisváros művelődési házában ekkor rendezték a City Cooperation (Városok Szövetsége) projekt keretében az őszi ökogazdálkodási, ökoturisztikai szakkiállítást és konferenciát. A határon átnyúló szomszédsági program témái kapcsolódtak a turizmushoz, így az esemény kitűnő alkalmat szolgáltatott a díjátadásra.

Jó alkalom volt arra is, hogy a jelenlévő osztrák és szlovén vendégek hazatérve beszámolhassanak arról, hogy az EDEN-díjas (Európai Kiváló Desztináció) Őrség fővárosa mennyire kedvelt a vendégek körében lapunk nem reprezentatív közvélemény-kutatásának alapján is. A védnöki táblát s a közönségdíjat, továbbá együttműködő partnerünk, a Herendi Porcelánmanufaktúra ajándékát Halmágyi Miklós adta át Őr Zoltán polgármesternek.

A Vas Népe főszerkesztője emlékeztetett versenyünk kezdetére, s hogy maguk a vendégek minősítik az adott települést. Őr Zoltán arról beszélt, hogy a megtisztelő cím nemcsak az idelátogató vendégeknek, hanem a szállásadóknak, a turisztikai szakembereknek, a rendezvényszervezőknek is köszönhető. Hiszen önmagában nem elég a táj szépsége; ahhoz, hogy a turista jól érezze magát, szükség van a vendégszeretetre, a vonzó programokra. A polgármester hozzátette: egyiknek sincsenek híján a kisvárosban.

Őr Zoltán úgy fogalmazott: "a védnöki tábla a büszkeségük lesz, tanúskodik az értékítéletről, amit lapunk közvetített. A turisták szeretetével nem lehet visszaélni, a jövőben is azon fáradoznak, hogy minél többen jó szívvel távozzanak az Őrségből, s vigyék a hírét messze."

Arról, hogy a táblát hol helyezik el, a polgármester azt mondta: méltó helyet keresnek neki, nagy valószínűséggel a település központjában, a felújított polgármesteri hivatal épületének falára függesztik ki. A hivatal egyúttal kistérségi közigazgatási központ is, sokan megfordulnak a környékén, így számosan értesülnek a kisváros legfrissebb elismeréséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!