Végleges: felbontja az Unihall szerződését a város

Szombathely - Fel kell bontania a város tulajdonában lévő Szova Zrt-nek az Unihall Kft-vel kötött, az Arena Savaria üzemeltetésére vonatkozó bérleti szerződését, erről döntött a hétfő reggeli rendkívüli közgyűlés.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Zárt ülésre szólt a közgyűlési meghívó, de mint az várható volt, jobboldali indítványra a nyilvánosság előtt tárgyaltak a képviselők a sportcsarnok bérleti szerződésének felmondását. 

A városházán   a nyolc órás kezdés ellenére csaknem teljes létszámban masíroztak be a képviselők a nagyterembe, majd két perc múlva kinyílt az ajtó, és egy képviselő kiszólt a várakozó sajtómunkásoknak: jöhettek!  Odabent a sportcsarnok bérleti szerződésének ügye című folytatásos regény sokadik epizódja zajlott. 

A kívülálló számára követhetetlen történet lényegét Feiszt György (SZDSZ) foglalta össze: a sport ügyekben működő érdekcsoportok a dagonyába, sötét, büdös helyekre viszi be a várost. Később a városatya kifejtette, hogy miközben egy évtizede alatt milliárd folyik el a sportszférában, az önkormányzat ezenfelül tízmilliókat fizet ki elveszített per miatt (a Lombard-ügy tavaly jogerősen befejeződött a szerk.), s félő: a sportcsarnok bérleti szerződésének felmondása miatt hasonló jövő elé néz a város.

A fideszes Lazáry Viktor, mint a sportbizottság elnöke igazat adott a képviselőtársának, amikor azt mondta: évek óta magánzsebekbe vándorol az önkormányzati sporttámogatás, mivel átláthatatlan, követhetetlen üzleti tranzakciók zajlanak. Aláhúzta: sportcsarnok ügyben is tiszta vizet lehetne önteni a pohárba azzal, ha nem magánvállalkozás, hanem önkormányzati cég működtetné a létesítményt.

Arról, miért kell felmondani a tíz évre megkötött kontraktust, a fideszes Marton Zsolt kifejtette: miután megszületett az új közgyűlési többség, elfogyott a város bizalma a csarnokot működtető győri céggel, az Unihall Kft.-val szemben. Hozzátette: az Aréna Savaria a szombathelyieké egy idegen test nem fér bele az új koncepcióba.

Dr. Czeglédy Csaba alpolgármester rámutatott: politikai színjáték zajlik, nonszensz, józan ésszel fel nem fogható indokok miatt akarja a jobboldali többség felmondani a szerződést, s ezzel három-négy évig tartó per elé néz  a város, miközben három és fél év már eltelt a tízéves kontraktusból.  

Dr. Nemény András, az MSZP frakcióvezetője némi malíciával megjegyezte: az egyfős új többség bármilyen szerződés felmondását megszavazhatja, de akkor döntsék el azt is, hogy megnyeri a város a pert, vagy ha még sem, ki lesz a felelős a kifizetendő százmillióik miatt. 

Szűk  óra múlva,  bár mindkét oldalon voltak hiányzók,  de dr. Szabó Gábor (MDF) igennel szavazott  így összejött a többség, s a Szova Zrt. felmondja a kontraktust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!