Vendvidék: nincs forrás az összekötő útra

A Felsőszölnököt Kétvölggyel összekötő tervezett út ügyében írásos interpellációt nyújtott be Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő dr. Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez.

Tersztyánszky Krisztina

2011. február 21-én kelt interpellációjában a vasi képviselő arra kért választ a szaktárca vezetőjétől: mikor kezdődnek el a munkálatok, illetve mikorra várható a Felsőszölnököt Kétvölggyel összekötő út megépülése? Janez Jansa szlovén kormányfő és Gyurcsány Ferenc  2007. október 17-én közösen lerakta az  építendő út alapkövét. Ez azért volt indokolt, mivel a két, egymással határos községet nem köti össze közút.

Azóta azonban semmi előrelépés nem történt az ügyben, nemcsak a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt, hanem a 2010-es kormányváltás óta sem, holott az útnak már 2008. végére el kellett volna készülnie. A Vendvidéken élők  - hangsúlyozta a képviselő - nem értik, hogy mi az oka a késlekedésnek a gazdasági, turisztikai és kulturális szempontból is fontos út megépülésével kapcsolatban.

Dr. Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési Miniszter válaszában leszögezi, hogy a határhoz közeli szlovén települések közúti kapcsolatai valóban hiányosak. A 2007. októberében megtartott első magyar-szlovén együttes  kormányülésen megállapodás született a Felsőszölnök-Kétvölgy út építéséről. A beruházásra költhető forrás azonban kormányzati intézkedés híján nem állt rendelkezésre.

Az út teljes egészében magyar területen vezet. Ezért a beruházási feladatokat ellátó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt., szlovén partner híján, sikertelenül pályázott 2009-ben az Európai Területi Együttműködés támogatására. A megvalósítás csak költségvetési forrásból lehetséges, amelyhez egyedi kormányzati döntés szükséges.

A miniszter arról tájékoztatott: az idei évben mintegy ötvenmillió forint fordítható területszerzésre. Az út kivitelezéséhez további 500 millió forint szükséges, amely a 2012. évi költségvetésből fedezhető, ha a projekt megvalósításáról az év második felében kormányzati döntés születik. A tényleges kivitelezés a forrás biztosítása esetén legkorábban 2012-ben kezdődhet.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!