Vértes András: Elszivárog a tőke Magyarországról

A kormányzati intézkedések hatásait elemezte dr. Vértes András gazgaságkutató, aki kiemelte: létkérdés, hogy mielőbb megállapodjunk az IMF-fel.

Peltzer Géza

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke azzal kezdte, hogy cége magántulajdonban van, nem függ egyetlen kormánytól sem, és ő nem politizál, hanem a kormányzati intézkedések gazdasági hatásait elemzi. A Tó vendéglőben tartott előadása során  először annak a szabadságharcnak hatásairól beszélt (ő még idézőjelet sem használt), amelyet a magyar kormány folytat az unióval.

- Összevesztünk az összes külföldi barátunkkal. A szabadságharccal és a kioktatással azt értük el, hogy már nehéz a kommunikáció az európai országok vezetőivel. A világ döbbenten nézi, hogy mit csinál Magyarország.

A másik probléma szerinte az, hogy jogbizonytalanság és gazdasági kiszámíthatatlanság van az országban, amit a  tőke egyáltalán nem respektál, ezért folyamatosan elszivárog a pénz országból. 

- Azt nem lehet állítani, hogy menekülne a tőke, de tény, hogy a külföldi és a hazai befektetők lassan elviszik innét az itt megtermelt jövedelmet, ami a legsúlyosabb probléma. Beruházás, befektetés nélkül pedig nincs fejlődés.

A szakember élesen kritizálta a végtörlesztés intézményét is: kifejtette, hogy ezzel a kormány csak a jobb anyagi helyzetben lévőkkel tett jót. Közben a bankok elveszítették a legjobb ügyfeleiket, ami a bankrendszernek összességében 350 milliárd forintos veszteséget jelentett  igaz, ebből 100 milliárdot leírhattak. A bankok mindenesetre óvatosak lettek, emiatt nagyon nehéz ma hitelhez jutni: ahol pedig nem működnek a bankok rendesen, a gazdaság sem prosperálhat. 

Az IMF-fel kötendő megállapodás két ok miatt sürgető szerinte: amíg nincs megegyezés, magas kamattal kell pénzt szerezni az állam működtetéséhez (állampapírok), a másik, hogy addig bizalmatlan lesz a pénzpiac az országgal szemben. Az előző ok évi 300 milliárd forintot jelenthet később, az utóbbi hatása ma még felmérhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!