Veszélyben az idősek - nyugdíjasok a trükkös tolvajok célpontjai

Inkább legyünk gyanakvóak, mint áldozatok. Ezt tanácsolta a rendőr főhadnagy a toronyi nyugdíjasoknak a művelődési házban kedden este megtartott bűnmegelőzési fórumon.

Nagy Ildikó

Alig telik el úgy nap, hogy a rendőrségi hírekben ne szerepelnének trükkös tolvajok, akik ilyen-olyan csellel jutnak be a lakásokba, ahonnan rendszerint az ott élők megtakarított pénzével távoznak. Az áldozatok többnyire idős, egyedül élő emberek, akiket félrevezetnek, majd a figyelmüket elterelve kirabolnak.

A toronyi művelődési házba a falu nyugdíjasai hívták meg a megyei rendőr-főkapitányság illetékesét, aki jó tanácsokkal látta el a fórum résztvevőit.

Varga Sándor rendőr főhadnagy, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa két kisfilmet vetített le a toronyiaknak. Ezekből is kiderült: a tolvajok a nagy zsákmány reményében a legelvetemültebb ötletektől sem riadnak vissza. Íme, néhány trükk.

Az elkövetők rendszerint valamelyik szolgáltató, az önkormányzat vagy esetleg a nyugdíjfolyósító embereiként mutatkoznak be. És rendszerint jó hírt hoznak: vagy a kedvezményes szociális étkeztetéshez vagy más jónak csengő ajánlathoz kérik a nyugdíjszelvényt. Esetleg pénzt hoznak, de közlik, hogy csak húszezresük van, és kérik a visszajárót. Közben kifigyelik, hogy a lakás mely részéből kerül elő a szelvény vagy a pénz, és onnantól kezdve nyert ügyük van. Míg az egyikük vizet kér vagy visszamegy a lakásban felejtett telefonért, a másik kirámolja a kifigyelt rejtekhelyen lévő pénzes dobozt.

Vajon a pénznek van szaga? - kérdezte az egyik toronyi férfi, majd hozzátette: hogy lehet, hogy a tolvajok mindig megtalálják a pénzt? Nos, a rendőrségi jegyzőkönyvek szerint a képlet roppant  egyszerű: a fiókok, a ruhásszekrény alja, a konyhai kredenc közül valamelyik biztosan nyerő próbálkozásnak bizonyul.

Varga Sándor több praktikus tanáccsal is ellátta az fórum résztvevőit. Alapszabály, hogy a lakásba soha nem szabad idegent beengedni. Ha ismeretlen szerelőt várnak, érdemes az egyik szomszédot áthívni. Ha valaki a nyugdíjfolyósító vagy valamelyik szolgáltató munkatársaként mutatkozik be, mindig el kell kérni tőle az igazolványait.

Ilyenkor, év vége felé közeledve az ál adománygyűjtők is megszaporodnak, őket sem ajánlatos beengedni a lakásba. Jó, ha az ajtón  amit akkor is zárva kell tartani, ha otthon vagyunk  van egy biztonsági lánc, így anélkül is le tudjuk ellenőrizni a becsengető adatait, hogy beengednénk a lakásba. Ha pedig mégis megtörténik a baj, segíteni kell a rendőrök munkáját.

Érdemes kinézni az ablakon, megjegyezni, hogy milyen öltözetben, milyen autóval távoznak a tolvajok, az általuk megérintett tárgyakon pedig meg kell őrizni az ujjlenyomatot. 

FIGYELJÜNK JOBBAN EGYMÁSRA!

A  tolvajok általában a délelőtti vagy a koradélutáni órákban érkeznek, amikor többnyire csak az idős emberek vannak otthon. Az is megesett, hogy a falugondnok hívta a rendőrséget, mert észrevette, hogy követik, és figyelik, melyik házba visz be ebédet. Ott ugyanis feltehetően egyedül él valaki. Nem árt hát az óvatosság, és  így, karácsonyhoz közeledve  jó, ha egyedül élő szomszédainkra, ismerőseinkre is jobban odafigyelünk...  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!