Vihar és jégeső pusztított Dél-Zalában - Körmendi tűzoltók segítettek Lentiben (Fotókkal)

Az előrejelzések nem csaltak, a jósolt vihar lecsapott a Dél-Dunántúlra. Zalaegerszegen és környékén heves esőzés volt, Nagykanizsa térségében viszont óriási vihar tombolt és cseresznye nagyságú jég verte a kerteket, de Rédics, Páka, Lovászi és Lenti környékét is elverte a jég - az utóbbi településen körmendi tűzoltók is segédkeztek. Összefoglalónk

MTI

A Zalai Hírlap beszámolójából kiderül, hogy kedd délután ismét komoly viharok érték el a szomszédos megyét. A lap online verziója fotósorozatot közölt a zivatarokról - a fotók alapján Nagykanizsa és Lenti környékén volt a legnagyobb a pusztítás.

Fák dőltek ki, házak rongálódtak meg

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek a jelentős számban érkező bejelentések miatt csak röviden annyit tudott elmondani: a megyében számos helyen fakidőléshez és sárfelhordáshoz riasztották őket, a viharos szél néhol háztetőt bontott meg.

A nagykanizsai tűzoltókhoz alig fél órával a vihar elvonulása után már több mint 50 bejelentés érkezett. Az ügyeletes tájékoztatása szerint a város környékén főként fakidőlések miatt kellett közbeavatkozniuk, több háznak a tetejét is megrongálta a jég.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta: a 7-es főút Nagykanizsát elkerülő szakaszára számos helyen többméteres fákat és ágakat döntött a szél, több helyen kikerülni sem lehetett a fadarabokat. Sormásnál kettétört egy villanyoszlop is, emiatt a főút felett átívelő vezeték alig néhány méterre került a talajtól.


Nagykanizsa jégverés után Fotó: Zalai Hírlap További fotókért kattintson a képre!

A jégverés személyautókban is kárt okozott, szélvédőket, tükröket tört össze. A vihar ideje alatt több járművezető benzinkutak védőteteje és felüljárók alatt keresett menedéket, de volt, ahol éppen emiatt csúsztak egymásba az autókkal.

Másodszor is lecsapott a vihar Nagykanizsa környékére

Újabb zivatar zúdult Nagykanizsa térségére, alig két órával a kedd délutáni, jégveréssel kísért felhőszakadás után. Zala megye csaknem összes tűzoltóját a környékre irányították, de Somogyból és Vas megyéből is kértek segítséget - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-t.

Először rövid ideig tartó, de nagyon erős szélvihar és jégverés csapott le a megye déli, délkeleti részére, nagyjából ugyanott, ahol öt nappal ezelőtt. A viharkárok elhárítása még alig kezdődött el, amikor kora este jelentős mennyiségű esővel és viharos széllel újabb zivatar érte el Zala déli részét.
 
A nagykanizsai tűzoltókhoz az első vihar után alig fél órával már több mint 50 bejelentés érkezett. Az ügyeletes tájékoztatása szerint a város környékén főként fakidőlések miatt kellett közbeavatkozniuk, s több, főként palatetős ház tetejét is megrongálta a jég Nagykanizsán, Borsfán és Sandon.

 A megyei katasztrófavédelem ügyeletese később úgy összegezte, hogy Lentit kivéve gyakorlatilag a Zalában dolgozó összes tűzoltót Nagykanizsa környékére irányították, de ide Somogyból is kértek segítséget, Lentibe pedig Vas megyéből, Körmendről kaptak erősítést.


Lentire felhőszakadás zúdult Fotó: Zalai Hírlap További fotókért kattintson a képre!

A rendkívül erős szél Sandon egy csirketelep tetejét szinte teljesen letarolta, Kiskanizsán pedig valószínűleg lakhatatlanná vált egy épület a letépett tető miatt.  A bejelentéseket kora estig még nem tudták összesíteni, de jellemzően fakidőlés, vízbetörés, sárfelhordás miatt riasztották a tűzoltókat Zala megye déli részén.

Két vonalon szünetelt a vasúti közlekedés Zala és Somogy megyében

 Két vonalon is szünetelt a vasúti közlekedés Zala és Somogy megyében a kedd délutáni vihar miatt - közölte a MÁV az MTI-vel.

A vasúti sínekre dőlt fák, illetve a felsővezeték-szakadás miatt szünetel a vasúti forgalom a Budapest-Nagykanizsa-Gyékényes vonalon Nagykanizsa és Gyékényes között, valamint a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Kaposvár és Gyékényes között - mondta Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője.

Somogyban tetőket rongált meg, fákat döntött ki a szél

Somogyban tetőket rongált meg, fákat döntött ki kedden kora este a jégesővel érkező vihar. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére folyamatosan érkeznek a bejelentések a viharkárokról, este nyolc óráig több mint húsz riasztást kaptak - mondta Antalicz Lóránd az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint Inkén és Iharosberényben a szél cserepeket sodort le a tetőkről, egy házról a teljes tetőzetet elvitte. Nagyatád, Csurgó, Böhönye, Segesd és Somogyszob térségében az öt-tizenöt perces intenzív esőzéssel érkező jég elverte a termést, ablakokat, szélvédőket tört be. A viharos erősségű szél fákat döntött ki, ágakat tört le a dél-somogyi térségben.

Az ügyeletes elmondta, hogy az áramszolgáltatótól kapott jelzés szerint Bárdudvarnokon és Háromfán ezer ember maradt áram nélkül. A helyreállításon dolgoznak a szakemberek, ahogy a tűzoltók is folyamatosan kapják a riasztást a viharkárok miatt - tette hozzá Antalicz Lóránd.

Jégeső, eső okozott károkat Pécsett és környékén

Számos helyen okozott károkat a kedd esti vihar, valamint az azzal érkező eső, jégeső Pécsett és környékén - közölte a baranyai katasztrófavédelem ügyeletese az MTI-vel.

 A tűzoltókat több tucatszor riasztották, mert a viharos erejű szél 10-15 méter magas fákat döntött házakra és utakra. Néhol diónyi nagyságú jég hullott, amely például Kővágótöttösön betörte egy családi ház dupla üvegű ablakait - mondta el Sárközi Gábor.

Az ügyeletes beszámolt arról, hogy a tűzoltók a kidőlt fák eltávolítása után vizet szivattyúznak pincékből, házak alagsoraiból, amelyeket elöntött a gyorsan lezúduló, nagy mennyiségű csapadék.


Pécs, Széchenyi tér: vihar és jégeső Fotó: MTI

Az Időkép összefoglalója a viharokról:

Kedd reggel a legtöbb előrejelző még bizonytalan volt a délután várható helyzettel kapcsolatban - írta az időjárással foglalkozó portál.  Az eseményeket egy északnyugat felől érkező hullámzó frontrendszer alakította, melynek a hidegfrontja reggel többfelé élénk, erős északnyugati szelet okozott, főként a Dunántúlon.  A front után délnyugaton megjelenő légköri labilitás, ill. más szükséges elemek (nedvesség, szélnyírás) meglétével megnyílt a lehetőség heves zivatarok, ún. szupercellák létrejöttére - ennek esélyét azonban valójában senki sem látta előre.

Délután fél négy körül aztán a radarképeken Graz magasságában feltűnt egy igen heves szupercella, mely teljes gőzzel Magyarország felé tartott . Az eseményekre gyorsan reagálva a Percről percre rovat még a vihar megérkezte előtt el tudott indulni, így amikor a cella fél ötkor átlépte a határt, már több ezer ember előre tudomást szerzett a várható szélsőséges időjárásról.

 A vihar érkezése előtt nem sokkal kiadott narancs riasztás nem volt alaptalan, a Lentiből érkezett észlelői fénykép érzékeltette előre a vihar nagyságát. Nagykanizsát 2-3 centis jéggel és kb. 90 km/h-s széllel érte el a vihar, majd tovább haladt Somogy felé, mindeközben tovább erősödött.

 Nagyatádon áthaladva már óriási, 4 cm-es jéglabdákról érkeztek folyamatosan a hír, ám a java ekkor még hátra volt, hiszen csak ekkor kezdett el kampó alakzatot felvenni a zivatarrendszer. A "kampó" közepén ilyenkor igen erős, 100 km/h-t bőven meghaladó széllökésekre kell készülni, a forma két végén pedig megnő az esélye felhötölcsérek (tubák és tornádók) létrejöttének - ez utóbbiakról egyelőre nem érkezett hír, viszont szélkárokról sajnos annál inkább: levert cserepek, derékba tört fák, néhol lesodort tetők jelezték a vihar útját. A legerősebb széllökést Sátorhelyen mérte az OMSZ, 112 km/h-s volt.

 A szupercella legerősebb fázisát a Mecseken átbukva Pécsett érte el, számtalan bejelentés és fénykép érkezett 5 cm-es jégdarabokról, betört szélvédőkről és ablakokról, valamint a felhőszakadás villámárvizében úszó területekről és utakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!