Virágot és rendet termő közmunka Csepregen

Csepreg - Az Út a munkához program keretében többtucatnyi foglalkoztatott kezdte meg tevékenységét a város közterületein és a település néhány nagyobb intézményében. A programban részt vevők könnyebben visszatalálnak a munka világába

MTI

Az önkormányzat legutóbbi testületi ülésén fogadta el a város közfoglalkoztatási tervét. A tervet a Felső-Répcementi Többcélú Kistérségi Társulás készítette el, ami egyebek között azért is jó volt, mert így jobban fel lehetett mérni az egyes települések igényeit.

A kistérségi programba beépített csepregi terv alapos előkészítést igényelt. Egyrészt fel kellett mérni, kik azok a potenciális munkavállalók, illetve munkanélküliek, akik képesek dolgozni, és vállalják a programban való részvételt. Másrészt pontosan meg kellett határozni azokat a helyszíneket is, ahol a közfoglalkoztatottak számára hasznos munkát tudnak adni. Az önkormányzat emberei végigjárták a települést. A legtöbb munkást városgazdálkodási feladatokra állítják be, így lehetőség nyílik azoknak a szépítési munkáknak az elvégzésére is, amikre eddig kevés ember volt. Munkájuk jóvoltából remélhetőleg kevesebb rendezetlen virágágyás, árokpart, bozót vagy leomlott kerítés rontja a település összképét.

De több intézmény is jelezte, hogy nagy hasznát venné az államkincstár által finanszírozott munkaerőnek. Többeknek az iskola, az óvoda, a Területi Gondozási Központ vagy a sportlétesítmények területén találtak karbantartási, tereprendezési tennivalókat. Sőt olyan is akad a közmunkások között, aki az önkormányzati hivatalban kapott adminisztrációt segítő feladatot.

Az első szerződéseket a napokban kötötte meg az önkormányzat a munkavállalókkal. A közmunkások naponta hat órát dolgoznak, s minimálbér körüli összeget vihetnek haza. A szerződések egyelőre három hónapra szólnak, a tervet az év végéig dolgozták ki. Háromi Jenő polgármester bízik benne, hogy ez idő letelte után is lesz folytatása a programnak, amely nemcsak a megélhetésben, hanem a munkához való visszatalálásban is segíti az álláskeresőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!