Visszamenőleg követel adót az önkormányzat

Nagyot nézett Szépe Endre őriszenpéteri lakos, amikor az interneten felfedezte: neki bizony kommunális adót kell fizetnie. Ráadásul öt évre visszamenőleg.

Kozma Gábor

Ilyen nincs, gondolta magában Szépe Endre, de aztán a pecsétes papír is megérkezett.  - Derült égből jött ez az adó. A városi hivatal jegyzője arról értesített, hogy  belső ellenőrzés során derült ki a hiba. Vagyis az, hogy  ingatlanom  után éveken át nem fizettem kommunális adót.  Közlik, hogy öt évre visszamenőleg rendezzem, ez harmincezer forint, plusz kamat. Ráadásul egy olyan telekről van szó, amely gyakorlatilag használhatatlan. Nincs  közműve, építési engedélyt sem adnak rá. A hozzá vezető út járhatatlan. Nehezményezem a dolgot, mert amúgy is lehúznak már minden bőrt az emberről - dohog a nyugdíjas férfi.

Aki aztán megmutatja a Baksa szeri telket. A belterületi ingatlan útja gödrös, a környezet elhanyagolt. - Ezért kellene most visszamenőleg fizetnem, kesereg Endre.  Ráadásul nekem sokkal többe van ez az egész.  A gyerekem itt akart építkezni, de a hatóság nem adott engedélyt. Ezért más faluban  vásároltunk telket... Fura egy helyzet: azért fizetek, amit nem használhatok. Ez az egész felháborító.  Arra nem gondolnak, hogy éppen a fiatalokat kellene itt tartani?  És miért nem értesítettek korábban az adókötelezettségről?

Őr Zoltán polgármester számított  hasonló panaszra. - Jobb is így, mert  legalább a nagy nyilvánosság előtt tisztázható az adóügy. Amely Szépe úr mellett még 30-40 személyt, illetve ingatlant érinthet. Önkormányzatunk választhatott: vagy eltörli az adót és akkor vissza kell fizetnie több száz embernek az eddigi összeget. Vagy él a törvény adta lehetőséggel, illetve kötelezettséggel, és  az igazságosság jegyében  visszamenőleg kiveti  az önbevallást elmulasztókra.  Ez utóbbi történt most  - emeli ki.

- Hangsúlyoznám, a rendelet öt évvel ezelőtt is hatályos volt és akkor kellett volna  önbevallást tenni. Ugyanakkor az is igaz, hogy a hivatal mulasztott. Már jóval korábban kiküldhette volna a fizetési felszólítást - így a polgármester.

Szavait megerősítette Tóth Jenő aljegyző is: Az eljárás törvényes, két éve már az interneten is elérhetők az ezzel kapcsolatos információk.  Őr Zoltán közölte azt is, hogy méltányosságot gyakorolnak. Aki egy éven belül megfizeti az elmaradt  adót, arra nem vetnek ki kamatot és részletfizetési könnyítést  is kaphat. Egyedi elbírálásra is lesz  lehetőség, ezt írásban kell kérvényezni a hivatalnál.  Szépe Endréhez hasonlóan  e hetekben  mások, szerte a megyében,  is kaphatnak bevallásra felszólító papírost.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!