Visszavágtak a bosnyákok a pénteki kosárvereségért

Bük - Nem sikerült az ismétlés, a Horváth Zoltán és Fodor Márton nélkül kosarazó fiatal magyar válogatott szombaton felkészülési mérkőzésen 91:85-re kikapott Bosznia-Hercegovinától.

Tóth Gábor

Pénteken Zalaegerszegen játszott edzőmérkőzést a két csapat, akkor nagyon könnyedén, több remek egyéni teljesítményt felvonultatva 87:60-ra nyert válogatottunk. Szombaton Bükön - a vasi fürdővárosban edzőtáborozik  a magyar együttes - tulajdonképpen a visszavágót rendezték. Ám Horváth Zoltán és Fodor Márton ezúttal civilben ült a kispadon. Mindketten pihenőt kaptak Mészáros Lajostól. Fodor a combjával, Horváth a térdével bajlódik, de mint azt a szövetségi kapitány a meccs előtt elmondta, egyiküknél sincs komoly gond, csupán elővigyázatosságból hagyják ki a mérkőzést. A lelátón több ismert arc is feltűnt: többek között Patonay Imre, Déri Csaba és Gráczer György is kíváncsi volt a mérkőzésre.

Remek tempóban estek egymásnak a csapatok. Egy ideig felválta hullottak a pontok, aztán pontosabban támadó magyarok fokozatosan elléptek ellenfelüktől (6. perc: 14:8). Különösen Lórántnak ment nagyon a kosárlabda. Ám az etap végén a mieink játéka szétesett, rengeteg volt a rossz, pontatlan dobás, a lehulló labdákat pedig rendre a vendégek szedték össze (9. perc: 18:20). Egyébként Dzunics Braniszlav bőszen forgatta a csapatát. A magyarok a folytatásban is rendkívül gyengén dobtak, szinte csak büntetőből találtak gyűrűbe. Nem úgy, mint a vendégek, akik egyre jobban belelendültek: remekül védekeztek, nem volt gond a támadással, olykor-olykor szemet gyönyörködtető akció végén fejezték be támadásaikat, és palánk alatt is erőteljesebbek voltak. Kezdett meglógni az ekkor már vérszemet kapó, agresszívan harcoló bosnyák gárda (18. perc: 33:48). Jókor jött a nagyszünet a Mészáros-csapatnak (37:54).

Fordulás után egy jobban teljesítő, jobban harcoló magyar válogatottat láthatott a közönség. Ráadásul most már bejöttek a triplák is, így 10 pont alá tornázta hátrányát a csapat (25. perc: 54:62). Fordult a kocka, most a bosnyákok nem tudtak kialakítani tiszta dobóhelyzetet. Ugyanakkor néha-néha bosszantó hiba is becsúszott a remekül pörgő magyarok játékába, így a vendégek futhattak neki némi fórral az utolsó negyednek (30. perc: 64:71). Hajtottak becsülettel a magyarok, ott lihegtek ellenfelük nyomában, ám a vezetést csak nem tudták átvenni (34. perc: 77:78). 

Sőt, a nagy rohanásban, kapkodásban egyre többet rontottak a mienk - talán az erő is elfogyott - így az utolsó percekre visszaállították megnyugtató előnyüket a bosnyákok (38. perc: 79:91) - innen pedig már nem volt visszaút.


    

Lóránt eredményesen játszott Fotók: Szendi Péter



Többször is el kellett magyarázni, mire volna szükség

Magyarország-Bosznia-Hercegovina 85:91 (21:22, 16:32, 27:17, 21:20). - Bük, 150 néző, felkészülési válogatott kosárlabada-mérkőzés, vezette: Benczur, Bognár, Tóth K.

Magyarország: Horváth Á. 9/3, Németh I. - , Kámán 7/3, Körtélyesi 5/3, Lóránt 22. Csere: Bódi 5/3, Kiss 6, Trepák 10/6, Hanga 9, Farkas - , Vojvoda 12/6. Szakmai igazgató: Mészáros Lajos. Edzők: Dzunics Braniszlav, Sabáli Balázs.

Bosznia-Hercegovina: Gordics 2, Opacsak 25/15, Dedovics 15/9, Bajramovics 11, Varda 9/3. Csere: Popovics 2, Jazvin 11, Milosevics 2, Kikanovics 4, Jovanovics 8/6, Rizvics 2. Szövetségi kapitány: Mensur Bajramovics.

Az eredmény alakulása: 6. perc: 14:8. 9. perc: 18:20. 15. perc: 30:37. 18. perc: 33:48. 20. perc: 37:54. 25. perc: 54:62. 30. perc: 64:71. 32. perc: 69:71. 34. perc: 77:78.

Kipontozódott: Bajramovics a 38. percben.

Mészáros Lajos: - Az első félidőben két problémánk volt, nem ment a védekezés, illetve nagyon gyengén dobtunk. A második félidőben feljavult a játékunk, rendeztük a védekezésünket is, és a dobásokkal sem volt már gond. Volt tartásunk, sikerült felzárkóznunk, de a kritikus helyzetekből, amikor megfordíthattuk volna a meccset, rendre a bosnyákok jöttek ki jobban. Hasznosnak ítélem a mérkőzést, pozitívum, hogy a második félidőben már azt a harcos csapatot láttam, amelyiket mindig is szeretném.



Németh rutinja sokat érhet az osztályzókon, szombaton nem ment neki a játék

A válogatott - amely augusztusban az ukránok, a csehek és az észtek ellen harcolhatja ki az európai A divízióban maradást - legközelebb a jövő péntektől vasárnapig tartó, Szombathelyen és Körmenden sorra kerülő Radisson Birdland Pannon Kupán vesz részt, ahol sorrendben Svédország, Finnország és Hollandia lesz az ellenfél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!