Vitatott rekultiváció: több száz tonna beton a mélyben?

Testületi ülést tartottak szerda délután a szentgotthárdi polgármesteri hivatalban. Szóba került a folyékony hulladék rekultivációja is, nem minden képviselő elégedett az eredménnyel. Akadnak, akik azt állítják, hogy több száz tonna vas került hat-nyolc méter mélyre.

Bajdó Bettina

Nemrég írtunk arról, hogy a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. égisze alatt véget ért Szentgotthárdon a folyékony hulladéklerakó rekultivációja. A városban 1978 óta rakták le a települési folyékony hulladékot, összesen mintegy 164 ezer köbmétert. A kft. a rekultiváció során a kommunális szikkasztott szennyvíziszapot hőkezelésnek vetette alá, majd feltöltést végeztek a medencék körtöltésének anyagából, továbbá a beszállított földanyagból. Ezután a tömörített fedőréteget építették ki, s elvégezték a szükséges befejező munkálatokat.

A szerdai testületi ülésen kiderült, hogy nem mindenki elégedett a kft. munkájával. Dömötör Sándor képviselő szerint megkérdőjelezhető, hogy a kft. valóban úgy járt-e el, ahogyan azt a projekt végén állították. Feltette azt a kérdést is, hogy miért kellett eldugni több száz tonna betont hat-nyolc méter mélyre.( Ez utóbbi állítását állítólag képi bizonyítékokkal is alá tudja támasztani) A képviselő továbbá rákérdezett arra is, hogy mi lett a rendőrségi vizsgálatnak a vége.

A kérdésekre Huszár Gábor polgármester válaszolt: - Amikor felmerült, hogy esetleg vas is kerül a földbe, feljelentést tettünk a szakhatóságoknál. Akkor azt a választ kaptuk, hogy az eljárást engedélyezték, a földbe pedig épület bontásából származó törmelék került. A nyomozást ezzel meg is szüntették.
 
- Nincs tudomásunk arról, hogy a rekultiváció során bármilyen veszélyes anyag került volna a földbe - vette át a szót Labritz Béla képviselő, környezetvédelmi tanácsnok. - Az biztos, hogy vas nem kerülhetne bele az építési törmelékkel együtt a földbe. A hatóság a bejelentés miatt mintákat vett a területen, s az engedélyt megadták, így betont használhattak töltőanyagként. A Florasca Környezetgazdálkodási Kft.-t öt  évig fenntartási kötelezettség terheli. Ez idő alatt folyamatosan figyelik a terület környezeti állapotát. A szakemberek ezentúl évente két alkalommal is vesznek majd mintát. Ha bármi gyanúsat találnak, akkor tájékoztatnak majd minket.

A környezetvédelmi tanácsnok hozzátette, ez a terület a tervek szerint a jövőben  kiránduló hellyé  válhat akkor, ha lehetősége lesz az önkormányzatnak ezt a területet megkapni.
 
RENDŐRSÉGI FELJELENTÉST TETTEK

Legutóbb a júniusi testületi ülésen került szóba a zsidahegyi folyékony hulladéktároló rekultivációja. Akkor többen jelentették, hogy teherautókkal vasbeton törmelékeket szállítanak a területre. Ismeretlen tettes ellen a rendőrkapitányságnál feljelentést tettek, kérték az ügy kivizsgálását és az engedély meglétének vizsgálatát. Az önkormányzat megítélése szerint olyan anyag került oda töltelékként, ami nem biztos, hogy minden tekintetben  környezetbarát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!