Vulkánkitörés: az egész országot lefedte a hamufelhő

Már az egész országot lefedi a hamufelhő, azonban annyira felhígult az állaga, hogy szinte láthatatlan.

MTI


S

Tovább csökkent a szerdai izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő koncentrációja Magyarország felett, a műholdképeken már nem látható, de ez nem jelenti azt, hogy nincs a térségben - mondta Bozó János , az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton este az MTI érdeklődésére.

Nagy mennyiségű hamufelhő valószínűleg nincs már Magyarország felett, mivel a naplemente szokásos színű volt - tette hozzá a szakember. Bozó János elmondta: a légkör szennyezettsége kicsi, a talaj közelében egyáltalán nem emelkedett meg.

Az előrejelzések szerint 6 ezer méter alatt vasárnap még mindig nagy terület fölött lehet hamu a levegőben. Szombat délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága bejelentette, hogy vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat, ami a légi mentést és a kutatás-mentést nem érinti. 

 



A szerdán kitört izlandi vulkán miatt Európa nagy részén továbbra is áll a légi közlekedés, szombaton újabb országok - így például Bosznia, Szerbia, Montenegró - zárták le légterüket, Nyugat-Európában pedig a legtöbb országban meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárakat.

OLDALTÖRÉS: Vasárnapra elhagyja az országot a hamufelhő

 Vasárnapra elhagyja az országot a hamufelhő

 Vasárnapra elhagyja az országot a hamufelhő

 Vasárnapra elhagyja az országot a hamufelhő

Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa szerint a legfrissebb adatok alapján várható, hogy szombat este, de legkésőbb vasárnap reggel elhagyja az országot a szennyezés. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti - tette hozzá az OMSZ munkatársa.

A hamufelhő, amelynek a legutóbbi adatok szerint 58 százaléka kéndioxid, nagyon finom por szerkezetű. A legsűrűbb része mintegy 8 kilométeres magasságban található. Haladási iránya továbbra is dél-délkeleti. Változatlanul arra lehet számítani, hogy a vasárnap megváltozó széljárás hatására hagyja majd el végleg az ország légterét.

A londoni meteorológiai központ legfrissebb tájékoztatása szerint a szerdán kitört izlandi vulkán, bár alacsonyabb intenzitással, de továbbra is működik, és nem tudni, hogy a kitörés mikor ér véget.

Magyarországon, sok nyugat- és észak-európai országhoz hasonlóan teljes repülési tilalom van érvényben a vulkáni hamufelhő miatt. A teljes magyar légteret pénteken este 19 órakor zárták le Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága döntése értelmében, a zárlat várhatóan szombaton 19 óráig tart. 

A MÁV nemzetközi járatain érezhetően megnövekedett a forgalom - mondta el Szabó Anett, a MÁV-START Zrt. szóvivője szombaton reggel az MTI-nek. A németországi és a prágai úti célok a legpreferáltabbak - tette hozzá.

A nemzetközi viszonylatokban átlagosan 80-90 százalékos helykihasználtsággal közlekednek jelenleg a vonatok, ahol a kihasználtság eléri a 100 százalékot, ott a MÁV plusz kocsikkal bővíti a szerelvényeket. A szóvivő tájékoztatása szerint pontos utasforgalmi adatokat hétfőn tud majd közölni a vasúttársaság.

A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon. A központi MÁV-START menetjegyiroda a megszokottól eltérően szombaton is nyitva van, április 17-én 9-18 óráig várja az ügyfeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!