Zarowny Ferenc újabb szovjet autókülönlegességre tett szert

Zarowny Ferenc, a Sárvári Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke a II. világháború megszállottja. Udvarán több harci jármű is megtalálható, nemrég egy igazi különlegességre is szert tett, egy 1977-es évjáratú, GAZ-66-os híradós autót vásárolt.

Bajdó Bettina

Ahogy belépünk a sárvári ház udvarára, rögtön egy zöld monstrumot pillantunk meg. Zarowny Ferenc elénk siet, s mielőtt megmutatná legújabb szerzeményét, hátrébb tessékel bennünket. A garázs ajtaja nyitva áll, szerszámok hevernek mindenütt. A falakat régi járműhasználati tanácsokkal ellátó plakátok díszítik.

- Régóta ez a szenvedélyem - meséli Zarowny Ferenc -, s mint mindennek, az új autónak is van elődje, ott áll hátul az udvaron. - Egy GAZ-69-es szovjet autó. - Tizenkét éve vásároltam 18 ezer forintért, s rengeteget dolgoztunk a fiammal rajta, hogy ilyen állapotba kerüljön. Azóta sorra nyerjük vele a versenyeket, legyőzzük a hat-nyolc millió forintot érő terepjárókat is. Ennek a járműnek többféle változata is van, egy parancsnoki és egy raj is, a miénk ez utóbbi. A szovjetek rengeteg apró trükkös megoldást kitaláltak, hogy álcázzák magukat, például a műszerfalnál a mutatók felett egy kis fedlapot helyeztek el, hogy ne látszódjon a világítás.

Az elnök hozzáteszi, teljesen a megszállottja lett a harci járműveknek, ahogy ő fogalmaz, megcsapta a mozdony füstje. Éppen ezért nagyon örült, amikor meglátta az újságban a hirdetést, hogy egy 1977-es évjáratú, GAZ-66-os híradós autó eladó.

- Trélerrel hoztuk el a kifogástalan állapotban lévő járművet, mellyel csupán 2,1 kilométert tettek meg - mutatja az óra állását. - Azóta én már mentem vele száz métert, de nem lehet túlzásba vinni, ugyanis zabálja az üzemanyagot. A jármű pöccre indul, 4300 köbcentiméteres motor hajtja, van rajta csörlő is, például ezt sem használták egyszer sem. Hihetetlen, hogy a rádiós részében mennyi trükkös megoldás található. Van benne faxgép, titkosított lyukszalaggal, rádió, amellyel 405 kilométerre is lehet jelet fogni.

Több millió forint értékű műszert építettek bele a járműbe, s ezek ma már semmire sem használhatók. A jármű teljesen álcabiztos, s vegyvédelmileg is védett, kiszűri a gázokat. Több telefon is van benne, s villámhárító is fut körbe a járművön. Ezek a műszerek ma is működnének, ám nem szabad beüzemelnünk ezeket. A gumi kifogástalan állapotban van, még azt is tudom, hogy öt lövést bírna ki.

Az elnök elárulja, hogy bár a kaszni szovjet, a jármű Budaörsön készült, s magyar műszerek találhatók benne, a feliratok is magyarul vannak. Az évek alatt csupán egy dolog változott rajta: régen fényes zöld volt a kaszni, a magyarok azonban mattra festették át.

- Szeretnénk ebben az állapotban megőrizni - emeli ki Zarowny Ferenc -, s további terveink is vannak. Úgy tűnik, hogy kapunk lehetőséget egy hadipark felállítására Rábasömjénben. Nagyon örülnék neki, ha sikerülne, mert sajnos úgy veszem észre, hogy nagyon kevesen ismerik a második világháború eseményeit.

Főleg a helyi történésekkel nincsenek tisztába, ez elég nagy szégyen. A hadiparkban mindenki megismerkedhetne testközelből a történelemmel, akár bele is ülhetne a harci járművekbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!