Zeng a kis magyar Woodstock a sitkei Hercseg-hegyen

Huszonöt esztendős a Hercseg hegyi rockfesztivál, ez idő alatt csaknem negyedmilliónyian látogattak ki a kedvelt helyszínre. Ahol az a kápolna magasodik, amely az egésznek az elindítója volt. Hiszen azért szerződtek anno a rock jelesei, hogy a koncertek bevételéből felújítsák az épületet, majd tartósan megőrízzék állagát. Így történt.

Benkő Sándor-Kozma Gábor

Negyedszázada indult útjára a kápolnamentő akciósorozat, az évente megrendezett segélykoncert Sitkén. Magyarországon egyedülálló és példa értékű, hogy 25 éven keresztül él és működik ez a koncertsorozat, ami új értéket hozott létre - mondja Kovács Ferenc a Kápolnáért Kulturális- és Sportegyesület elnöke. Ennek a csodának köszönhetően újult meg a több mint 100 éves csonka tornyú kápolna. Mivel a koncerteket a kápolna tövében rendezik, a közönség lépésről lépésre nyomon követhette a felújítás menetét.

Hiteles hely Sitke – fogalmazta az elnök – amit kedvelnek az emberek, mert a kulturális élmény mellett láthatják, hogy a belépőjegyek árát jótékony célra fordították a szervezők, aminek eredményeként mára teljesen felújították kívül- belül a kápolnát.

Az 1872-ben felszentelt kápolnának megoldották a szellőzését, a falszigetelését, a hófogók is helyükre kerültek, restaurálták a stációkat, talán most szebb is, mint újkorában lehetett. A siker nagyban köszönhető Balázs Fecónak, aki személyes vonzásának, ismertségének köszönhetően hozta a legnevesebb zenekarokat Sitkére, és indította el a segélykoncert sorozatot. Betegsége idején Koltay Gergely vette át tőle egy időre a stafétabotot, aki sokat segített a sitkei szervezőknek abban, hogy a koncertek Fecó betegségének idején se szakadjanak meg.

Ezen a hétvégén talán segítenek az égiek is, sőt talán sok is a kánikulából. A zenekarok néha egy-egy vödör hűsítő vízzel jutalmazták meg a kitartó és hűséges közönséget. Pénteken a Halor, a Pokolgép, az Ismerős Arcok, a Kormorán és a Hooligans lépett fel.

A koncertek szombaton délután folytatódnak, és ebben az évben első alkalommal vasárnap fejeződik be a Sitkei Rockfesztivál. A tervek szerint a Syxters és az After Crying után Balázs Ferenc a Savaria Szimfonikus zenekarral ad közös koncertet a Hercseg-hegyi kápolnadombon.

Huszonöt éves a Hercseg hegyi rockfesztivál

Ami elmúlik, az egyszer majd legendává válik - szól a bölcselet. Ám vannak olyan fontos események, amelyek nemes szándékuk okán hagynak nyomot az időben. Ezek közé tartozik a 25 évvel ezelőtt útjára indított sitkei rockfesztivál, amelyet kápolnakoncertként is jegyeznek.

Nem véletlenül: az egész azért indult, pontosabban született, hogy egy kis kápolnát megmentsenek az enyészettől. A legelején néhány fővárosi művész adott kamarakoncertet, majd amikor Vida Ferenc vezette Lord is képbe került, komolyra fordult a dolog. Balázs Ferenc, Fecó, aki kezdettől szorgalmazta a kápolnamentést, a Korállal szintén beszállt, így az első hegyi hangverseny  1986-ban elindulhatott. A  többi már  történelem.

Kovács Ferenc sitkei kastélyfogadós  is ott volt az indulásnál. Az események egyik szervezőjeként összefogott a helyiekkel és elindulhatott a munka.

- Mozgalmas 25 év áll mögöttünk, ami alatt Sitke legendává vált - mondta. - Számomra nem kérdés: kis falunk mind a mai napig azért hiteles és rangos koncerthelyszín, mert az ide látogató vendégek időről időre személyesen tapasztalják meg, hogy ez a történet nemcsak a rock zenéről szól. Ennél jóval többről. Jelesül egy kis falu közösségének összefogásáról, és annak kézzel fogható eredményéről. Persze ez a siker nem jöhetne létre a közreműködő zenekarok nélkül. A rocklegendák nélkül, akik élő koncertjeikkel tették és teszik vonzóvá a sitkei rockfesztivált. -

Kovács Ferenc ma országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke, számos társadalmi tisztség birtokosa. Amire a legbüszkébb az a Sitkei Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület elnöki tiszte. 

- Hiteles ez a helyszín, mert az évről évre augusztus utolsó szombatján nálunk belépőt váltók látják, hogy annak a pénznek, melyet jegyre költöttek nem mindennapi eredménye lett: megújult egy gyönyörű kápolnaegyüttes - folytatta az elnök. - Ez az eredmény egy kis közösség, közte egyesületünk, valamint Sitke lakossága összefogásának a sikere. Mindez bizonyítja: ha vannak komolyan kitűzött célok, az eredmény nem marad el, nem maradhat el. Ehhez szükséges, hogy legyenek olyan egyéniségek, akiknek szakmai életútja, személyi példamutatása vonzó kisebb és nagyobb közösségeink számára.

Kovács Ferenc kifejti: kiváló partnerre leltek Balázs Fecó személyében. Ő és zenekara, a Korál is segítettek abban, hogy az elsőtől a mostani koncertig Nyugat-Dunántúl meghatározó helyszínévé váljon a Hercseg-hegy a nyári programok közt. Amit már egy ideje úgy is emlegetnek: a kis magyar Woodstock.
 
Természetesen nem feledkezhetünk el Vas megye talán legnépszerűbb zenekaráról, a Lordról, a Kormoránról, Deák Bill Gyuláról  és zenekaráról sem. Nélkülük ugyanis nem tudtuk volna az első rockfesztivált megszervezni. Az elmúlt huszonöt évben a kápolna melletti színpadon a magyar rockzenei élet legendáit köszönthettük. A rockszínházi produkciók keretében olyan előadásokat láthattunk, melyeket addig csak a fővárosi játszóhelyeken mutattak be.  Mondjuk Szörényi-Bródy István király rockoperáját, Lloyd Webber művei közül az Evitát és a Jézus Krisztus Szupersztárt, a Nemzeti Színház művészei előadásában a Kőmíves Kelement  halljuk.

A kezdeti álmok megvalósultak, a kápolna megszépült. Restaurálták a bútorokat, új padsorokat kapott, kívülről-belülről megújult. Mára az értékteremtő összefogás jelképe lett. Ezt húzza alá Morgós István sitkei polgármester is. Aki társaival, közte Kiss Lászlóval, a Gróf családdal kivette részét a szervezésből. 

- A kápolna nekünk, sitkeieknek önmagánál sokkal többet jelent: történelmünk egy darabja. Másrészt  az összefogás jelképe, a sitkeiek büszkesége. Bátran kijelenthetem, hogy ha összeadnánk az órák számát, melyet társadalmi munkára töltöttek itt az emberek, ötjegyű szám jönne ki... 

Mindenki segített a faluból nemre, korra, felekezetre való tekintet nélkül, de persze nem szabad megfeledkeznünk a környéken élők, a Sitkéről elszármazottak segítségéről sem, sokan támogatták e nemes ügyet. Természetesen az épület visszakapta eredeti funkcióját is, az egyházközség ünnepségeinek helyszíne lett ismét.  De tartanak itt keresztelőket, esküvőket is. 

Péntektől ismét dübörög a rock, javában tart  a jubileumi, a 25 fesztivál. Mint tudjuk, a rock örök és elpusztíthatatlan. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!