Zéró tolerancia: póráz és szájkosár kell kutyasétáltatásnál

A múlt heti kutyatámadás cselekvésre késztetett. Közös akcióba kezdenek ugyanis a hatóságok: ellenőrzik, a kutyatulajdonosok betartják-e a sétáltatás szabályait.

Ambrózai Zsuzsanna

Sajtótájékoztatón ismertette álláspontját a város, a közterületfelügyelet és a rendőrség a történtekkel és a terveikkel kapcsolatban hétfőn délelőtt. Ugyanis az elmúlt időszakban számtalan lakossági bejelentés érkezett az ebtartási szabályok megsértése miatt. A bejelentők részben a kutyapiszokra, de főképp a kutyájukat póráz és szájkosár nélkül sétáltató tulajdonosokra panaszkodtak. Ehhez még hozzájön a múlt heti, augusztus elsejei kutyatámadás, amikoris két nagyobb termetű eb széttépett egy kisebb kutyát. Mindegyik állatot póráz nélkül sétáltatta a gazdája.

Dr. Puskás Tivadar polgármester elmondta, ezek a sajnálatos események késztették arra őket, hogy az elkövetkezendő két hétben folyamatosan és fokozottan ellenőrizzék a városban az érintetteket.

- A kutyasétáltatásnak is vannak szabályai, a tulajdonos elengedhetetlen feladata pedig a piszok fizikai összegyűjtése, valamint az állat biztonságos megjelentetése a közterületen - mondta el a polgármester. Hangsúlyozta azt is, nulla toleranciát hirdetnek, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a kutyatulajdonosoknak félniük kellene.

Dr. Varsányi Péter, a közterületfelügyelet igazgatója elmondta, a rendőrséggel közösen fokozottan ellenőriznek a város teljes közigazgatási területén, a nulla tolerancia szellemében. Az akció hétfőn indult. A szabályok betartásán kívül kérik a tulajdonosokat, hogy saját érdekükben legyen náluk bármelyik igazolvány, amellyel  hitelt érdemlően tudják bizonyítani személyazonosságukat.

Hollósi Gábor rendőrezredes ismertette az elmúlt időszak statisztikai adatait a hasonló ügyekkel kapcsolatban, valamint ezúton kéri mindazokat, akik a legújabb, augusztus 7-i Szűrcsapó utcai támadásról tudnak valamit, jelentkezzenek az alábbi számom: 94 501-301. Egy nagytermetű kutya futott gazdája kerékpárja mellett, amikor megtámadott egy kisebb fajtájút - se póráza, se szájkosara sem volt az ebnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!