Zivataros csütörtök: jég esett Sopronban - tornádó Heves megyében (Fotókkal)

Sopron - Borsó nagyságú jég esett Sopron térségében csütörtök délután; a viharos széllel érkező jégeső jelentősebb kárt nem okozott - közölték a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén az MTI-vel. A zivatarok aztán végigsöpörtek az ország egész területén - körképünk a

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Estére a zivatarok elérték a keleti megyéket is: vízben halad egy motoros egy szolnoki utcán, miután vihar vonult át a városon és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű eső elöntötte a Széchenyi városrészbe vezető vasúti aluljárót. MTI Fotó: Mészáros János

A zivatarzónáról beszámoló időkép.hu időjárási portál a szerint mára egy markáns, egész Közép-Európán áthaladó hidegfront szelte át a Kárpát-medencét, és jelentős volt a szélnyírás is (az alcsonyabb és a magasabb légrétegekben uralkodó szelek irány- és sebességkülönbsége). Ez sok helyen okozott különleges, csavart felhőmintákat hazánkban sok helyen, ám északkeleten a kavargó felhők némelyike tubává fejlődőtt, majd közülük legalább egy a földet is elérte. 


Földet érő felhőtölcsér a Heves megyei Adácson. Copyright és forrás: idokep.hu

Ugyanekkor egészen elképesztő, 80 km hosszú piros sávok alakultak ki,amelyek rendkívül heves, szokatlanul hosszan elnyúló viharzónákat jeleztek a csapadék-intenzitás alapján. A leghosszabb ilyen egybefüggő cella délután 5 és 6 óra között alakult ki a horvát határon, később este viszont a zivatarok Debrecen közelében zivatarlánccá álltak össze.

Csaknem kétszáz riasztás a tűzoltóknak

Összesen 197 alkalommal kértek segítséget a tűzoltóktól a csütörtök esti vihar miatt - tájékoztatta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője péntek reggel az MTI-t.

A szóvivő elmondta: a tűzoltókat a legtöbbször vízszivattyúzás és fakidőlés miatt riasztották, emellett hét alkalommal épületkárhoz is kivonultak.  Mint kiemelte, személyi sérülés egy helyen, a Hajdú-Bihar megyei Vámospércsen történt, ahol villám csapott egy épületbe, és hárman könnyebben megsérültek.
 
Az ország északi részén, Komárom-Esztergom megyében kapta a tűzoltóság a legtöbb riasztást, 51 alkalommal kellett vizet szivattyúzniuk a szakembereknek. Délen, Baranya megyében összesen 38 alkalommal, viharos szél okozta károkhoz kellett kivonulniuk. A siklósi kórház tetőszerkezetén 30 négyzetméternyi területen a viharos szél feltépte a bádogborítást.

Szentes György közölte: ugyancsak Baranya megyében, Siklós és Sellye körzetében csütörtök este nyolc órától mintegy 15 ezer fogyasztó esetében volt probléma az áramszolgáltatással. Hozzátette: péntek reggelre 13 településről és mintegy 1310 fogyasztóról jelezték, hogy még mindig gondok vannak. Az áramszolgáltató azt ígéri, hogy péntek délelőttre mindenütt helyreáll a rend - jelentette ki a szóvivő.

Károk Sopron környékén

Nagycenk és Hidegség között a szél kettéhasította egy gesztenyefa koronáját az út mentén. A közlekedést akadályozó faágakat a tűzoltók motoros fűrésszel feldarabolták és eltávolították.

Hasonló teendőjük volt a csornai tűzoltóknak, akik a belvárosi parkban lehasadt méretes faágakat fűrészelték apró darabokra, hogy az ágak ne veszélyeztessék az arra járókat.

A Fertő-tó közeli Hegykőn kétszintes családi ház tetőszerkezetét kezdte ki viharos erejű szél. A cserepek helyreállításában a helyi önkéntes tűzoltók segítettek a ház gazdájának. A viharról a Kisalföld online változata részletesen beszámolt.

Több ezren maradtak áram nélkül Győr és Tata térségében 

Három és fél ezer fogyasztó maradt áram nélkül Győrött és a közeli falvakban, illetve Tatán a vihar okozta üzemzavarok miatt - közölte az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. kommunikációs munkatársa az MTI-vel csütörtökön.

 Győrött és a környékbeli községekben 1500 fogyasztót, Tatán pedig kétezer lakossági ügyfelet érintenek a középfeszültségű hálózatokban keletkezett üzemzavarok. A viharos szél fákat döntött a vezetékekre - mondta Egyházi Nikoletta.
 
Összesen hat középfeszültségű hálózaton okoztak vezetékszakadást a kidőlt fák. Az E.ON munkatársai dolgoznak az üzemzavarok elhárításán. A cég ígérete szerint még az este helyreáll az áramszolgáltatás.

 Késtek a vonatok a Budapest-Hegyeshalom vonalon

Ötven-hatvan percet is késtek a vonatok a Budapest-Hegyeshalom vonalon a viharok miatt - tájékoztatta a MÁV szóvivője csütörtök délután az MTI-t. Szárliget és Tatabánya, valamint Tatabánya és Tata között jelenleg váltakozó irányban, egy vágányon haladnak a vonatok felsővezeték-meghibásodás és fakidőlés miatt - közölte Sigulinszki Tibor. Hozzátette, hogy a Komárom-Esztergom megyei Ács állomáson egy biztosítóberendezés is elromlott a viharos időjárás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!