Zsidó emlékek múzeuma

Szombathely - A zsidó hitközség múzeumot akar létrehozni. Ebben összegyűjtik a Vas megyei zsidóság tárgyi emlékeit. A múlt megőrzése, átörökítése mellett fontos szempont számukra, hogy a múzeum egyben a holokauszt emlékhelye is legyen. Ősszel avatnák.

Némethy Mária


Mikor és miért fogalmazódott meg Márkus Sándorban  az, hogy legyen egy zsidó múzeum Szombathelyen?
- Két oldalról kaptam indíttatást - válaszolja a zsidó hitközség elnöke.  Az elnökök számára negyedévenként megtartott budapesti értekezletek egyikén elhangzott: a kormányzat komolyan veszi a holokauszt megemlékezéseket. Elgondoltam, milyen jó lenne, ha az ilyen alkalmakon Szombathelyen tudnánk bemutatni emlékeket a fiataloknak, hiszen sajnos létezik a holokauszt tagadás. Megüresedett egy lakásunk a hitközségnél, arra gondoltam: itt az alkalom, lesz benne múzeum.
Honnan kerül majd bemutatható anyag a múzeumba?
- Egykor Vas megye 12 településén működött zsidó hitközség, ma már csak Szombathelyen. Hová kerültek a relikviáik? Mi lett velük? A települések önkormányzatainak írtam levelet, tájékoztatást kértem a hajdani relikviák hollétéről.
Vasvárról a múzeumtól, Kőszegről a polgármesteri hivataltól gyors válasz érkezett.
Márkus Sándor egy régi, géppel írt papírt mutat, rajta a dátum 1959-ből való. Akkor a Vasvári Zsidó Hitközség és a tanács végrehajtó bizottsága között született egy megállapodás, miszerint a vasváriak a szombathelyieknek adják át relikviáikat.
Most, 53 év múltán jött el ennek az ideje. Gyönyörű menóra (hétágú gyertyatartó), csorba tízparancsolat, Emlékezz-tábla az elhurcolt zsidó mártírok neveivel itt láthatók majd.
- Kőszegen Tóth László jegyző nagyon felkarolta ügyünket - hallom a hitközség elnökétől. 2009-ben a kőszegi munkaszolgálatosok tömegsírjaiból előkerült leletekből döbbenetes kiállítást rendezett Hesztera Aladár és Mayer László. Olyan ruhadarabokat is meg lehetett tekinteni, amelyek a Guba-hegyen, a Lovaglódűlőben feltárt tömegsírokból kerültek elő. Horváth Ferenc nyugdíjas pedagógus barátjával, Kiss Csabával évtizedeken át fáradoztak azért, hogy végre feltárják a gyerekként hallott tömegsírokat. Annak a kiállításnak az anyaga ide kerül Szombathelyre, ahol még mindig várják a felajánlásokat, mert gazdag gyűjteményt akarnak bemutatni.
Mikor? Márkus Sándor szerint valamikor ősszel várható az avatás. A múzeum kialakításához most pénzt gyűjtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!