Civil

2017.08.02. 20:06

120 éves jubileumot ünnepelt a Kemestaródfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Kemestaródfa - Fennállásának 120 éves évfordulóját színvonalas ünnepséggel ünnepelte meg vasárnap a Kemestaródfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Civil Tudósítónktól

A Taródfa-Besfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület megalakulását Czedera Mátyás atya kezdeményezte, aki haláláig annak elnöke is volt. 1897. január 5-én a Magyar Királyi Belügyminisztérium elfogadta az egyesület alapszabályát, ezzel megalakult a szervezet. Az első világháborúban sok tűzoltó részt vett, sajnos közülük többen nem tértek haza a frontokról.

Fotó: Szakonyi Eszter

A tűzoltók első nagy próbatétele 1911-ben volt, amikor hatalmas tűz tombolt Kemesmálon. A tűz megfékezésére még csak gondolni sem lehetett, akkora lángok voltak. Leégett az egész falu. A jobbára nád és zsúpfedeles házak között rendkívüli gyorsasággal terjedtek a lángok, melyeket valószínűleg gyerekek okoztak, akik egy szénakazalon játszottak.

1922-ben zászlót kapott az egyesület. A zászlóanyai szerepre az ivánci Sigray grófnét kérték fel. 1952. július 10-én tűz volt Kemestaródfa község Fő utcájában, mely több házat érintett. Az oltásból a környék tűzoltói is kivették a részüket. A tüzet egy eltévedt jelzőrakéta okozta, mely ráesett egy zsúpfedeles házra. A kár elérte a 200 ezer forintot.

Fotó: Szakonyi Eszter

1959-ben felépült a régi tűzoltószertár, a régi bolt - most vadászház - mellé. Az 1965-ös nagy árvíz alatt a tűzoltó egyesület több tagja árvízi készületet tartott, segített a bajbajutottakon.

1966. május 29-én nagyszabású tűzoltó versenyt rendeztek Kemestaródfán. Közel száz csapat érkezett a helyszínre.

Fotó: Szakonyi Eszter

1969-ben Kemestaródfát a Vasaljai Közös Tanácshoz csatolták. Az 1972. február 26-án tartott gyűlésen azt a döntést hozták, hogy az önálló Kemestaródfai Tűzoltó Egyesület megszűnik és a vasaljai tűzoltó csapathoz csatolják. 1975-ben megalakult a Vasaljai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, melybe a taródfai csapat is beletartozott.

A rendszerváltást követően 1992-ben Kemestaródfa bejelentette kilépési szándékát a Vasaljai Közös Tűzoltó Egyesületből. Március 17-én megalakult az önálló Kemestaródfai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, ami fennáll mind a mai napig.

Fotó: Szakonyi Eszter

1993. július 18-án átadták az új tűzoltószertárat, melyet az önkormányzat épített sok társadalmi munkával. Ugyanebben az évben gróf Alfons Mensdorf megvásárolta Krieglach tűzoltóságától a régi tűzoltó autót, melyet a szertár avatásakor a kemestaródfai tűzoltó egyesületnek adományozott. 1995-től kezdve az egyesület minden évben nyert kisebb-nagyobb pályázati összegeket, így eszközparkja folyamatosan bővült mind a mai napig. Az egyesület idén elfogadta az új alapszabályt, így törvényesen tud működni.

Fotó: Szakonyi Eszter

Július 30-án délután 13:30-kor gyülekeztek a helyi és meghívott tűzoltók és tűzoltó vezetők a helyi Művelődési Házban. Majd átvonultak a tűzoltószertárhoz, ahol megkoszorúzták az elhunyt tűzoltók márványtábláját. Orsos Zoltán atya, Kemestaródfa plébánosa szabadtéri szentmisét celebrált az elhunyt és élő tűzoltók tiszteletére.

A szentmise végén ünnepélyes csapatgyűlés zajlott, melyen először Bombolya János, az ÖTE elnöke köszöntötte a vendégeket. Majd egy vers elmondása után Sass Mónika ismertette az egyesület 120 éves történetét.

A történeti ismertetőt követően Takó Gábor polgármester, majd Kovács Balázs tűzoltó őrnagy, végezetül Takó Gyula, az ÖTE parancsnoka köszöntötte az egybegyűlteket.

Közben a díszszalagok felkerültek a tűzoltó zászlóra, majd az emlékérmek átadása következett. Bombolya János, Horváth Ferenc, Horváth Sándor, Pendli Richárd, Szájer Gergely és Viserálek László tíz éves szolgálatáért vehetett át emlékérmet. Belső János, Fülöp Zsolt, Kovács Tibor, Meixner László, Takó Imre 25 éves szolgálat után érdemelte ki a kitüntetést. Zimits Tibornak ötven éves szolgálata után járt az érem, Cséve Jenő hatvan éves szolgálatáért kapott kitüntetést. Márfi József 65 éves szolgálatáért poszthumusz kitüntetést kapott. Végezetül Egyed József hetven éves tűzoltó szolgálatáért kapott emlékérmet.

Fotó: Szakonyi Eszter

A díszgyűlés utáni kulturális műsorban fellépett a Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes, valamint énekelt a Csákánydoroszlói Vegyeskar.

A program után a labdarúgó pálya mellett a körmendi hivatásos tűzoltók tartottak tűzoltó bemutatót, melyet érdeklődve figyelt a szépszámú érdeklődő.

Az ünnepség hivatalos része ezzel lezárult, a nap végén a helyi ÖTE minden érdeklődőt megvendégelt egy tál gulyással.

Miród Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!