Civil

2015.03.11. 14:10

Sorkikápolna - felavatták a gyémántokleveles erdőmérnök, Horváth Lajos emlékoszlopát az imaháznál

Sorkikápolna - A református imaház és a faluközpontban lévő kultúrháznál emlékoszlopot állítottak Horváth Lajos (1924-2014) okleveles erdőmérnöknek.

Civil Tudósítónktól

Az avatási rendezvényt nagyon sok ember megtisztelte, ennek a mérnök családja nagyon örült, és büszkék arra, hogy a gondos családapát, keresztapát mennyien szerették szülőfalujában.

Az eseményen jelen voltak egykori kollégái, hiszen nyugalmazott vezérigazgató-helyettesként sokat dolgozott a Vas megyei erdőgazdálkodásban. Munkája során kitüntetést kitüntetésre halmozott, köztük a „Vas megye műszaki fejlesztésért" díjat és az Eötvös Lóránd Díjat.

Gyülekezet az imaház udvarán. Elöl: Horváth Patrícia, Horváth Alexandra, Dezse Márta, Kenesei Antalné, Horváth Zsombor, Horváth Zoltánné Magdi, hátul: Horváth Dávid, Waldinger Nándorné, Magyar Tibor. Fotó: Horváth Nikolett

Az istentisztelet után a gyülekezet az esperes irányításával az imaház udvarára vonult. Horváth Lajos legkisebb fia, Zoltán kérte fel a meghívott vendégeket, hogy mondják el ünnepi beszédeiket. Köszöntötték Farkas Imrét, Nemeskolta polgármesterét, akinél a mérnök földügyeit rendezte, és Tóth Emőke művésznőt, aki  az emlékoszlopot alkotta.

Az oszlopot fia, Horváth Zoltán leplezte le, Szakál Péter, a Dunántúli Református Egyházmegye esperese áldotta meg.

Walter Dezső Péter mondja beszédét.

Sorkikápolna önkormányzata részéről Tóthné Plózer Judit alpolgármester mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, büszke arra, hogy egy munkáját tisztelő gyémántokleveles erdőmérnök oszlopánál állhat. Dr. Pető József nyugalmazott erdészeti vezérigazgató, okleveles erdőmérnök  Horváth Lajos munkásságáról beszélt, kiemelve, milyen jelentős szerepe volt a Vas megyei erdők és erdészet kialakításában.

Szakál Péter esperes igét hirdet.

A család részéről sógora, Walter Dezső Péter volt soproni polgármester mondott beszédet, akit fontos szálak fűznek Sorkikápolnához, mivel édesanyja Horváth Lajos szomszédja volt. A hősi emlékművet nagyszülei közreműködésével állították fel.

Horváth Zoltán köszönti az egybegyűlteket.

Horváth Lajos számára a család volt az első, mindenkit segített és támogatott álmai megvalósításában. Rendszeresen látogatta testvérét, Istvánt Sorkikápolnán, kinek leszármazottjai még mindig a faluban élnek. A nagy összejövetelekre, a család minden tagját meghívta az ország részeiből, fontosnak érezte azt, hogy a fiatalabb generációk is megismerjék egymást, ne csak esküvőkön és temetéseken találkozzanak. Walter Dezső szerint „aki a múltat nem becsüli, jövője nem lesz". Azt mondta,  azért öröm számára ezen az avatáson részt venni, hiszen Horváth Lajos fiai megtesznek mindent, hogy édesapjuk emléke örökre megmaradjon.

Horváth Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!