Civil

2015.03.13. 12:00

Szobra lesz Markusovszky Lajosnak Vasegerszegen - Szlovák küldöttség járt a vasi faluban

Vasegerszeg - Markusovszky Lajos szellemi örökségének ápolásával összekapcsolva tartja meg a település hosszú évek óta az ünnepi megemlékezését március 15-én az 1848-49 szabadságharc tiszteletére.

Civil Tudósítónktól

Az idén vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi program. Németh József polgármester arról fog beszélni, mi volt Markusovszky szerepe az 1848-49-es szabadságharcban, prof. dr. Horváth Boldizsár a Markusovszky emlékbizottság feladatait ismerteti. Köszöntőt mond Marton Ferenc, megyei alelnök.

A március 15-i ünnepség mellett a vasegerszegiek készülnek a  megyei kórház névadójának, a Vasegerszegen eltemetett Markusovszky Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából rendezendő jubileumi ünnepségre is. A település a megye és a kórház vezetésével első körben már egyeztetett a szlovák partnerrel a rendezvény lebonyolításáról: hogyan és milyen körülmények legyen megvalósítva a nem mindennapi eseménysorozat. A végleges forgatókönyv kialakítására  március 11-én szlovák delegáció érkezett Vasegerszegre Markusovszky szülőfalujából, Csorbáról.

Fotó: Vasegerszegi önkormányzat

A megbeszélésen a szlovák fél részéről részt vettek: Ján Micovsky parlamenti képviselő; Gábor Hushegyi, a Szlovák Intézet budapesti igazgatója; Josef Schwarz  történész; Fero Guldan  szobrászművész; Lubomira Otcenásová, a szlovákiai Csorba községi hivatal képviseletében. A magyar oldalról Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Németh József, Vasegerszeg polgármestere vett részt. Mindketten köszöntötték a vendégeket, hangsúlyozták  a közös törekvéseket, a pozitív hozzáállást a rendezvények sikeressége érdekében.

A jubileumi ünnepség mellett szóba került az európai partnerség kihasználásának lehetősége mind megyei, mind települési szinten. Közös célként fogalmazódott meg az együttműködés szentesítése, megállapodások megkötése. A vendégek részéről Ján Micovsky képviselő úr köszöntötte a jelenlévőket, és tájékoztatást adott a csorbai rendezvény előkészületeiről, majd  javaslatot tett a rendezvények időpontjaira.

Megállapodás született, hogy a vasi képviselet április 23-án utazik Szlovákiába, az ottani ünnepség pedig április 24-én pénteken lesz Csorbán. A szlovák képviselet április 25-én érkezik Magyarországra, az ünnepségre pedig április 26-án, vasárnap kerül sor Vasegerszegen 13 órakor.

A csorbai ünnepségen jelen lesz a szlovák  köztársasági elnök, az egészségügyi miniszter, országgyűlési képviselők, az evangélikus egyház püspöke, orvosi szaktekintélyek. Mellette nagyon sok meghívott vendéggel számolnak, és nagyon várják a magyar küldöttséget. A vasegerszegi tárgyaláson  megállapodás  született arról is, hogy mindkét helyszínen emléktáblát helyeznek el és egy köztéri  szobrot avatnak.

A szobor készítője Fero Guldan szlovák szobrászművész, aki a szobor makettjét bemutatta a találkozón.

Az alkotás felállítását Csorbán és Vasegerszegen is a művész úr fogja elvégezni. A köztéri alkotás mellett információs tábla szolgál ismeretanyaggal magáról a szoborról és Markusovszky személyiségéről.

Németh József

Címkék#Vasegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!