Civil

2015.04.20. 09:18

Dr. Czetter Ibolya volt a TIT Hölgy Klub vendége

Szombathely - A TIT Hölgy Klubjának április 15-i vendége dr.Czetter Ibolya, a Savaria Egyetemi Központ Esztétikai Nyelv és Irodalomtudományi Intézet igazgatója, a TIT egyesület újonnan megválasztott elnöke volt. Elvek, eszmék, események Márainál címmel tartott nagyon élvezetes előadást a szép számmal megjelent klubtagok részére.

Civil Tudósítónktól

Márai Sándor két világ határán, 1900. április 11-én született Kassán, Grosschmid Sándor néven és 1989-ben hunyt el a kaliforniai San Diegoban. Életútja az egyik legkülönösebb a 20. századi magyar írók között.  Már az 1930-as években korának egyik legismertebb írója volt. 1948-ban elvei miatt elhagyta hazáját, és az akkori rendszer tudatosan és következetesen kiiktatta műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. Márai megfogadta, hogy amíg Magyarországon megszálló csapatok tartózkodnak, és nem lesz demokratikus választás, addig műveinek kiadásához és előadásához nem járul hozzá. Életműsorozatának újra kiadása halála után, 1990-ben indult el. Ugyanebben az évben posztumusz Kossuth-díjat is kapott.

Czetter Ibolya a TIT Hölgy Klubban

Márai Sándor élete végéig vívódó ember, liberális, szabadon gondolkodó polgár, a gondolkodás apostola maradt, akinek az írás volt a végzete, akinél megtisztultak a fogalmak, diadalmaskodott az erkölcs és az értelem. Nagyra értékelte a tudást és a műveltséget, ami előtt a földig meghajolt.

Czetter Ibolya szerint egyebek között azért olvasunk Márait, mert nosztalgiát érzünk egy letűnt világ iránt, ami a lelkünkről szól. Regényei arra tanítanak, hogy embernek lenni nagyszerű dolog, de ezért naponta meg kell küzdenünk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!