Civil

2015.05.25. 09:31

Ismét kirámolták a kutat

Kiszsidány - A zord idő sem tudta visszatartani a kiszsidányaikat attól, hogy pünkösdkor megrendezzék a falunapjukat.

Civil Tudósítónktól

Délelőtt a sütés-főzés még esőben zajlott. Volt, aki otthon a fedett teraszon készítette a pörköltet, de a kisbusz garázsaként funkcionáló fedett színben is pattogott a tűz a bogrács alatt. Tízóraira hurkát, kolbászt és sült húst evett a falu apraja-nagyja, a közös ebéd sertéspörkölt volt. A zsűri szerint a legfinomabbat a Paár Dénes-Kumánovich Éva alkotta csapat készítette. A hagyományos kútrámolás (a forráskút kitisztítása) délután kezdődött. A legények és a férfiak énekelve vonultak végig a falun. A forrás öt méter mély kútjából szivattyú szívta ki a vizet.

Gyarmati Zsolt az idei bátor kútrámoló több vödörnyi homokot gyűjtött össze a kút mélyéről. Bánó Zoltán polgármester is lement, hogy megszemlélje a terméskőből kirakott kút állapotát. Fertőtlenítés után ismét visszakerült a helyére a záró betonlap és a fából készült fedél. A több száz éves hagyománynak megfelelően a gyerekek tojást gyűjtöttek, amiből rántotta készült. A rántottát a résztvevők közös vacsorán fogyasztották el, miközben a horvátzsidányi „Čakavci” tánccsoport és az őket kísérő „Židanci” zenekar szórakoztatta a közönséget.

Bánó Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!