Civil

2015.05.08. 07:44

Madártojásokat és bagolyköpetet is vizsgáltak a sopronhorpácsi óvodások

A sopronhorpácsi óvoda 2005 óta madárbarát óvoda, majd 2009-ben elnyerték a Zöld Óvoda címet.

Civil Tudósítónktól

Egy óvodát élettel megtölteni nem nehéz. Amint a sok apróság beteszi a lábát, a gyermekzsivaj át- meg átjárja a falakat, az udvart. Azonban okos tartalommal megtölteni már komoly feladat. A gyermekek mindent befogadnak a körülöttük lévő világból, jóságot, szomorúságot, szeretetet, önzetlenséget, szépet és ízléstelent egyaránt. Okosan válogatnunk nekünk, felnőtteknek kell. Az óvoda néphagyományőrző, természetközeli pedagógiai programja egy tudatosan átgondolt munka eredménye, amelynek célja, hogy a gyerekek saját élményeiken keresztül tapasztalják meg saját környezetük megbúvó csodáit. Okosan varázsolják széppé a körülöttük lévő világot, majd együtt vigyázzanak rá. Az óvoda nagyon jó természeti adottságokkal bír, hiszen udvara a régi Széchenyi-kastély parkjára nyílik. A kastélypark különleges, védett növény- és állatvilágával rengeteg élmény- és tapasztalatszerzésre nyújt lehetőséget. Hát elő a távcsövekkel, a bogárnézőkékkel, és indulhat a felfedezés!

Pillangóles. Fotó: Sopronhorpácsi óvoda

Az óvoda madárbarát udvarán veteményeskert, komposztáló, fűszer- és gyógynövénykert, sziklakert mind közös munka eredménye, a gyerekek és szüleik aktív részvételével született. Ki ne élvezné a madárlest, a madárgyűrűzést, az odúk, a madáretetők és -itatók tisztítását, javítását? Tavasszal indulhat a palántanevelés, a veteményezés. A kertben termő hagyma, retek, snidling, saláta, paradicsom, sütőtök mind az egészséges tízóraihoz kell. És ha hiszik, ha nem, itt a szülinapokat is gyümölccsel ünneplik, nem tortával és édességgel. Az elmúlt években eredményes kapcsolatot alakítottak ki a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal. Kirándulásokat szerveztek értékes területekre rengeteg tartalommal megtöltve: ismerkedés őshonos állatokkal, ürgeles, madárvárta, madártojások és bagolyköpet vizsgálata, avarvizsgálat vagy mocsárjáró program a békaalagutaknál kizárólag gumicsizmában. Ez már önmagában is élmény! Az önkormányzat iskolabusszal segíti a gyerekek utaztatását.

Megszülettek a fiókák!

Valamennyi hagyományos óvodai foglalkozást átszövi a természet szeretete. Rajzok, versek, mondókák, mesegyűjtés, majd mesehallgatás a sószobában (mert az is van!). Csőszkunyhó építése az udvaron kukoricaszárból, barkácsolás a természetben talált „kincsekből", újrahasznosítható anyagokból. Az óvoda vezetője, Burus Károlyné, Mariann óvó néni csak mesél, mesél mosolyogva, arcán látszik, hogy minden történés mögött igazi élmény van. A következő program? Jövő héten nyeregbe pattannak, és a közeli tóhoz kerekeznek.

Madárgyűrűzés Király Gergővel.

Mi van az odúban?

Ebéd az udvaron.

Burus Károlyné, Mariann óvó néni. Fotó: A szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!