Civil

2015.05.26. 09:30

Megújult Mindszenty József bíboros keresztelési temploma Csehimindszenten

Csehimindszent – Befejeződött a templom felújítása, amelyet 106 millió forinttal támogatott az állam, ötvenmillió forinttal pedig vállalkozások és magánszemélyek.

Civil Tudósítónktól

A templom ünnepélyes újraszentelését dr. Veres András megyés püspök végzi május 29-én a 18 órakor kezdődő engesztelő imaest szentmiséjén.

1892. március 29-én látta meg a napvilágot Mindszenty (Pehm) József a kis Vas megyei falucskában, Csehimindszenten vallásos, mélyen hívő családban, ezért még a születése napján megkereszteltették a szülei a helyi templomban, mert fontos volt számukra, hogy a fiuk minél előbb az Isten gyermeke is legyen a szent keresztségben. 23 évvel később ebben a templomban mutatta be az újmisés Pehm József az első ünnepélyes szentmiséjét, ami nemcsak a családjának volt fontos ünnep, hanem az egész falunak. Készült erre a csodálatos eseményre a település apraja-nagyja.

Látványterv

Az elmúlt száz évben nagyon sok minden történt a településen és magában a templomban is. 1927 és 1930 között volt egy nagy átalakítás, amikor kimélyítették a templomot egy méterrel, újrafestették a főoltárt, a Mária oltárt, az orgonát és a szószéket. Az addig egészen jó állapotban lévő, száraz templom ezek után elkezdett vizesedni, amit azóta sem sikerült megállítani. 1978 és 1982 között Takács Antal plébános felújíttatta a templomot. Ekkor került elő a déli oldalon a középkori kapu és az ablakok. Újralapozták a templomot és Závory Zoltán festőművésszel szekkót készíttettek a főoltár köré, amelyen Szent Maximilián Kolbe, Bosco Szent János, Boldog Kalkuttai Teréz anya, Boldog Batthyány-Strattmann László és Borbála néni, Mindszenty bíboros édesanyja láthatók.

Az idő próbára tette a régi templomot és a 21. század elejére nagyon méltatlanná vált az Isten háza és a környezete a faluba érkező Mindszenty-tisztelők fogadására. Magyarország kormánya 2013-ban és 2014-ben összesen 106 millió forinttal támogatta a bíboros keresztelési és újmisés templomának helyreállítását és környezetének rendbetételét. Ebből a támogatásból sikerült a templomot kívülről-belülről teljesen felújítani. Új padok és székek, új szembemiséző oltár és ambó készültek. A régi oltárokat és a szószéket visszaállították az eredeti barokk stílusba, megújult a sekrestye bútorzata is. A templom körüli óriási teret parkosították, és a templom mellett elkészült egy keresztút, amelyen Krisztus szenvedéstörténete mellett megjelenik Mindszenty bíboros kálváriája is, amit szeretett hazájáért és népéért vállalt. Az állami támogatás mellett majdneml 50 millió forintnyi egyéb felajánlásokat is kaptak vállalkozásoktól és magánszemélyektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!