Civil

2015.07.09. 09:43

Rétessel, pogácsával, szörppel körítették a Sárvíz-mente értékeit Gersekaráton

Gersekarát - A Sárvíz patak mentén elhelyezkedő öt település – Andrásfa, Gersekarát, Petőmihályfa, Sárfimizdó és Telekes - helyi kezdeményezéseit felkaroló „Értékőrző” program zárórendezvényét a művelődési házban tartották, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodájával közös szervezésében.

Civil Tudósítónktól

A rendezvényt Török Károlyné Miszori Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Módszertani Főosztálya Módszertani Osztályának vezetője nyitotta meg, aki többek között kiemelte a múlt értékei és hagyományai megismerésének fontosságát, és ezeknek a fiatalabb generációk számára való bemutatását és továbbörökítését.

Köszöntőt Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke mondott. Ő a települések közti értékőrző munkában végzett tájegységi összefogást emelte ki. Elmondta, hogy egy-egy település számára mennyire fontos, hogy össze legyenek gyűjtve az értékei, minden, amit fontosnak tartanak az itt élők, legyen szó akár a természeti és az épített környezetről, vagy akár a kulturális örökségről és a turizmusról. A megnyitón a résztvevő települések hagyományőrző dalkörei, az Összefogás Andrásfáért Egyesület Dalköre, a Gersekaráti és a Telekesi Dalkör működtek közre. A Sárvíz-mente régi történetéről dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész-muzeológus tartott számos érdekes adattal és információval teletűzdelt előadást a népes hallgatóságnak. Eladásában a jelenlévők információt kaphattak a települések kialakulásról, az itt élt vagy területtel rendelkező nagyobb birtokosokról, a környéken zajló történelmi eseményekről, amelyek nagyban befolyásolták a települések életét.

Az Értékőrző keretében nyílt lehetőség arra, hogy a települések az elmúlt fél évben összegyűjtött régi képeik közül néhányat felnagyíttassanak, és ezekből mobil fotókiállítást állítsanak össze. A mostani, július közepéig látogatható kiállítás anyagát, a későbbiekben majd valamennyi település a saját közösségi színterében helyezheti el.

A rendezvény résztvevői a fotók mellett a települések mini helytörténeti bemutatóján keresztül bepillantást nyerhettek az adott közösség régmúltjába. Láthattak a régiek által használt eszközöket, ruhákat, sok-sok szőtt, horgolt és hímzett terítőt és falvédőt. A rendezvény ideje alatt régi receptek alapján készített gasztronómiai kóstoló is várta az érdeklődőket, többek között kóstolni lehetett kemencében sült túrós, almás, cseresznyés, tökös-mákos rétest, „kőt” rétest, „kőt” málét, töltött kifliket és pogácsákat; házi lekvárt és gyümölcsszörpöt is.

A résztvevő települések önkormányzatai és civil közösségei az értékőrző kezdeményezést jónak és életre valónak ítélték meg, s kifejezték a további együttműködési szándékukat. Az eltelt féléves közös munka során nagyon sok hasznos ismeretre tettek szert, tapasztalatot gyűjtöttek és cseréltek. Több új kézzel fogható eredmény is született, mint pl. a települések régmúltját felidéző fotóanyag, mobil fotókiállítás, valamint egy az öt település gyűjtőmunkáját magába foglaló kis kiadvány. Mindezek hozzájárulnak a fiatalabbak saját településükről alkotott ismereteinek bővítéséhez, elősegítik a településeken élők identitásának erősödését, a helyi értékek megbecsülését és a „mai modern világban” a közösségeket összekovácsoló hagyományok és szokások továbbőrzését és ápolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!