Civil

2015.07.24. 15:26

Végjáték a határon: Kiadvány Kőszegről és a második világháborús tragédiáról

Kőszeg - Egykoron nemcsak iskola volt a határon, hanem a második világháború vége felé Kőszeg megrázó események sorozatát élte át.

Civil Tudósítónktól

A trianoni békediktátummal peremhelyzetbe került történelmi kisváros néhány hónapra ismét a történelem fókuszába került. Ottlik Géza a katonai iskolában átélt élményeiből egy regényt írt. A Szülőföld Könyvkiadó a világháborús tragédiáról egy történelmi dokumentumkötetet jelentetett meg, Végjáték a határon címmel. A nemrégiben megjelent kötet nem csupán egy újabb kiadvány Kőszegről. A könyv kísérletet tesz arra, hogy 70 évvel a holokauszt után felmenti a város lakóit a kollektív bűnösség terhe alól. A kőszegi munkaszolgálatos táborokról, a gázzal gyilkolás kőszegi gyakorlatáról, és a helyiek szerepvállalásáról eddig sok téves okfejtés jelent meg korábbi írásokban, megemlékező beszédekben.

Két kőszegi tanár többéves elszánt kutatómunkájának köszönhetően a könyvben levő korabeli dokumentumok, visszaemlékezések, jegyzőkönyvek világossá teszik az olvasó számára az akkori történéseket. A kötet rést nyit az igazság felé, lerombolja a téves elméletekre épülő történelemszemléletet, ami közelebb viheti az embereket a megbékélés irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!