Civil

2015.09.24. 09:57

188-an léptek fel a gencsapáti falunapon

Gencsapáti - Vidékfejlesztési Fórumra invitálták az érdeklődőket pénteken Gencsapátiba.

Civil Tudósítónktól

Kultúra és Vidékfejlesztés - a hagyomány és átörökítés szerepe a XXI. században, a vidék-város kulturális együttműködése, nemzetközi együttműködések az Őrvidék kulturális közösségeivel címmel. Szombaton falunapot tartottak.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesületet képviselő Kovács Norbert Cimbi, „Kulturális vidékfejlesztés Kiscsőszön” című előadásában egy olyan példát láthatott a közönség a 70 fős kistelepülésről, amely népművészeti táborokról, pajtafesztiválról, múzeum létrehozásáról és azok fenntarthatóságáról szólt a jelenlévőkhöz. Zsótér Irisz a Burgenlandi Magyarok Kulturális Egyesületétől érkezett. Ő a burgenlandi művészeti, alkotó közösségeket, együttműködési és szakmai törekvéseiket, munkájuk nehézségeit mutatta be.

Kovács István, az oszkói Hegypásztor Kör vezetője Helyi Fejlesztési Stratégia és hagyományőrzés című előadásában ismét egy jó gyakorlatot ismertetett az idén 30 esztendős civil közösség hagyományőrző és szakmai tevékenységéről, emellett a lehetséges jövőképről is tájékoztatást adott. A vendéglátó intézmény részéről Varga Albin előadásában a helyi érték meghatározó szerepéről és a továbbadás-átörökítés fontosságáról beszélt. Az előadások után szakmai beszélgetéssel zárult a nap.

A rendezvény másnap gyakorlatiasabb programokkal folytatódott. Szombaton kora délután 11 csapat rendezkedett a művelődési ház udvarán és készült a Gencsapáti ízei főzőversenyre. Baráti társaságok, civil közösségek, családok neveztek a nemes versengésre, ahol tényleg volt kínálat rendesen. A csapatok jóízű ételeikkel és vidám hangulatukkal, jókedvre derítették az érdeklődőket. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri, hiszen itt minden csapat győztes volt.

Délután a legkisebbek játszhattak és arcfestésen vehettek részt a Szombathelyi Egyesített Bölcsőde programjában. Szintén Szombathelyről érkezett az újraélesztési demonstráció, amelyben legfőképp hölgyek sajátították el a gyakorlatot, hátha meg kell menteniük a férfiakat Az Idősek Klubja és a védőnők jóvoltából vérnyomásáról és vércukorszintjéről kapott gyors véleményt, aki ezt igényelte. A tűzoltók bemutatója sajnos elmaradt, mivel valóban tüzet kellett oltaniuk. A 15 órakor kezdődő színpadi program keretében 188 fellépő örvendeztette meg a hallgatóságot. Bodorkós Ferenc polgármester köszöntőjét követően: az Apponyi Albert Általános Iskola, a Gyöngyös-Kert Óvoda, a Vasi Népdalstúdió, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az Ispiláng Néptáncegyüttes, a Kópic, a Kiskópic, a Gezemice csoportok és a Boglya Népzenei Együttes lépett színpadra. Tóth Magdolna koncertje, Batyi Árpád Kala és zenekarának magyar cigány muzsikája, a Zsidányi Betyárok tamburazenekara, a Bio-Ritmus zenekar koncertje, majd Németh Robi már a táncra hangolta a közönséget, akik vették is a felhívást. Az Unikum együttes báli muzsikájával ért véget a nap, amely igazi összefogás révén valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!