Civil

2015.09.27. 15:05

Miska bíró vezette a szüreti menetet Kissomlyón

Kissomlyó - Régi hagyományt elevenítettek fel Kissomlyón a vasárnapi szüreti felvonulás megrendezésével.

Civil Tudósítónktól

Néhány éve kimaradt a falu életéből ez az esemény, és mind a falu vezetése, mind az ott élők érezték, hogy hiányzik ez az időseket és fiatalokat egyaránt megmozgató, kellemes hangulatú program.

A Kissomlyó hegy lábától, a kultúrház elől indult a menet délután kettőkor. Lovaskocsik, lovasok, quad, utánfutós kistraktor, biciklisek és babakocsisok és részt vettek a menetben.

A talpalávalót a jánosházi Sallai Flórián és bandája szolgáltatta, akik évek óta visszajáró résztvevői a falu kulturális rendezvényeinek. A Kissomlyón első alkalommal vendégeskedő nicki Fergeteg néptáncegyüttes két tucat táncosa pedig jókedvűen ropta a táncot a muzsikára.

- Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, számos borosgazda hozott kóstolót a hegy levéből, az asszonyok pedig pogácsával, sós stanglival kínálták a szüreti mulatság közönségét és a felvonulókat – mondta el Gulyás Zsanett polgármester. Igazi összefogás, közösségi légkör alakult ki a településen. Az otthon maradtak közül sokan házaik ablakából vagy a kapuból integetve nézték a körülbelül ötven-hatvanfős menetet. A kultúrházhoz visszaérve helyi borok, sós sütemények és kemencében sült langalló fogadta a felvonulókat. A kemence Maródi Attila, helyi vállalkozó keze munkája, melyben a falusi disznóvágáskor húst, falunapkor pizzát sütöttünk, és még sohasem okozott csalódást – mondja büszkén a polgármester.

A hagyományokhoz hűen az idén is a celldömölki Somogyi Mihály volt a kisbíró, aki idei beszédében kiemelte, hogy az alig kétszáz főt számláló kemenesaljai településen őslakosok, betelepültek és külföldiek egy izgalmas multikulturális környezetben élnek együtt. -Számomra nagy öröm, hogy újra itt lehetek, találkozunk jövőre veletek ugyanitt – köszönt el meghatódva Miska bíró.

- A lovasok között helyiek és a faluhoz számos szállal kötődő barátok is felvonultak, öröm számunkra, hogy idén ismét együtt örülhetünk a szüretnek és az új bornak – mondta el Horváth Teréz, a falu könyvtárosa, kultúrfelelőse.

A település büszke mintegy tucatnyi borosgazdájára és a vulkáni hegy ízletes és savakban gazdag levére, mely egyre nagyobb hírnevet szerez Kissomlyónak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!