Civil

2015.09.21. 11:15

Több millió éves kőzetek a Vas-hegyről - Helyi gyűjtőknél is lapulnak kincsek

Felsőcsatár - Különféle értékes kőzetek és bányatörténeti emlékek is vannak néhány felsőcsatári lakos birtokában – ez is kiderült Pődör György ásványszakértő múlt pénteki előadásán, amit a művelődési központ klubjában rendeztek.

Civil Tudósítónktól

A várakozást meghaladó  érdeklődés kísérte Pődör György ásványgyűjtő múlt pénteki előadását a felsőcsatári kultúrház klubjában. Több mint húszan  hallgatták a mérnök-tanár igen érdekes beszámolóját, amit vetített képekkel és kézbe vehető kőzetekkel, bányászati eszközökkel tett még hitelesebbé. Két tucatnál is több ásványt, illetve kőzetet hozott magával, ezeket mind-mind Felsőcsatár környékén gyűjtötte.

A hallgatóság megtudhatta egyebek mellett, hogy a Vas-hegyen már az 1580-as években megkezdődött a fakövületek kutatása, ami az 1870-es években a fosszíliák kutatásával folytatódott. Bendefi László nevét különösen érdemes megjegyezni, ő volt az, aki elsőként publikálta a Vas-hegy csoport földtanát, miután a terület minden zegzugát felkutatta.

Sokan próbálták nyomon követni az ércesedést, a lényeg, hogy az országban a legnagyobb tisztaságú magnetit kristályok itt fordulnak elő. És nem véletlen, hogy a megyét és az Alpok nyúlványának tekinthető hegyet Vasnak nevezték el, miután az itt előforduló kőzeteknek igen magas a vastartalma.

Az előadáson természetesen szó volt a talkumról is, amit zsíros tapintása miatt zsírkőnek is neveznek. Többen ott voltak a rendezvényen azok közül, akik még dolgoztak a talkum-, illetve a kőbányában, számukra különösen érdekesnek tűntek azok a bányászati eszközök, amiket Pődör György magával hozott. Ám – mint kiderült – ilyenekből és ehhez hasonlókból van néhány a felsőcsatáriak birtokában is, sőt: páran kőzeteket is gyűjtöttek.

A hallgatóságból többen azt kezdeményezték: vegye fontolóra az önkormányzat egy kőzet- és bányatörténeti gyűjtemény létrehozását. Egyszerűbben szólva: megfelelő helyet kellene keresi a már gyűjteményben lévő ásványoknak és eszközöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!