Civil

2015.11.20. 20:12

Örömrajz tanítás után - Ifjú alkotók gyűlnek össze péntekenként a sopronhorpácsi iskolában

Sopronhorpács – Második éve gyűlik össze egy életvidám alkotócsapat minden pénteken délután a sopronhorpácsi iskolában. A csoport vezetője Molnár Mercédesz.

Civil Tudósítónktól

Pénteken délután lassan kiürül az iskola, a gyerekek és a felnőttek örülnek a hétvégének. De vannak, akik ekkor érkeznek. Otthonosan mozognak az épületben, vidám nyüzsgéssel pillanatok alatt műteremmé alakítják a rajztermet, padok a folyosóra, rajzbakok az éppen aktuális beállításnak megfelelően elrendezve. Rajztábla, papír, ceruza, pasztell, szén és instrukció csak éppen annyi, amennyi kell. Van, aki elmélyülten, csendben alkot; van, aki jobban kitárulkozik, s közben megszületik valami a hófehér papíron.

– Tavaly szerveződött a csoport a Marionett Alapfokú Művészeti Iskola keretei közt. Az ötlet egy megkeresésből született. Arra kértek, segítsek felkészülni a művészeti szakközépiskola felvételijére. Örültem a lehetőségnek, hisz az egyetemen erre edzettek engem, ez az a korosztály, akikkel szeretek foglalkozni – meséli Merci a csoport indulásáról. Ő is a sopronhorpácsi iskola diákja volt nem is olyan rég, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász, illetve képzőművész tanár szakán végzett. Jelenleg volt középiskolájában, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában tanít.– A horpácsi grafikacsoportba a környékről a felvételire készülők köré gyűltek olyan középiskolások, akik pénteken délután hazafele jövet beugranak néhány órára rajzolni, felüdülni, csodálom érte őket! És vannak itt általános iskolások is, akik egyszerűen tehetségesek – folytatja Merci szemében azzal a titkos fénnyel, amely elárulja ragaszkodását a csoportjához. – Az elején össze kellett csiszolódni a különböző korosztályoknak, de mára már mindenki megtalálta a helyét. Míg a felvételizők a szerkezetre koncentrálnak, addig az örömrajzolók szabadabban alkotnak. Kialakult, hogy kinél melyik területet lehet még jobban kinyitni, hiszen nem az a cél, hogy mindenkit egy sémára igazítsunk. Látvány után festünk, rajzolunk, de bármit kipróbálhatnak, amihez kedvük van, például a jövőben a szobrászkodást is. Szeretném, ha megtapasztalnák, hogy egy-egy anyaggal hogyan lehet dolgozni, hogy megérezzék az alkotói szabadságot.

Ehhez kapcsolódóan facebook-csoportjukban Merci egyfajta közönségnevelést is végez. A foglalkozáson elhangzottakhoz fűz gondolatokat, különböző anyagokat oszt meg művészetről, stílusirányzatokról, alkotókról. Ezt visszapörgetve már egy értékes katalógus gyűlt össze a régi civilizációktól a kortárs művészetekig.

A gyerekek kíváncsi bátorsággal kérnek tanácsot, segítséget, hallgatják a motiváló dicséretet vagy a kritikát, mert szeretve érzik magukat. Merci arról is mesél, hogy számára is nagy öröm ez a munka, inspirálja a diákokkal való foglalkozás, hiszen őt is tanítják, elsősorban őszinte munkára. Dolgozni öröm – zárja beszélgetésünket, s a fiatalokat nézve ez valóban hihető is.

Szöveg és fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!