Civil

2016.01.07. 09:22

Lövő várja a fiatalokat - Hollósi Gábor polgármester évet értékelt

Lövő – A térség egyik leggyorsabban fejlődő települése mozgalmas esztendőn van túl. Hollósi Gábor, Lövő polgármestere összefoglalta, hogy mi történt 2015-ben a községben.

Elek Szilveszter

- Sikeres évet zártunk, jó irányba halad a falu – mondta. – A település gerincét a stabil önkormányzati költségvetés, a vérkeringését pedig a civil szervezetek adják – tette hozzá.

Lövőn számos rendezvény honosodott meg. A falu lakói gyerek- és pedagógusnapot is tartottak, tavasszal a nőket köszöntötték. A falunapot a táncparketten az ismert előadók örökzöldjei, a főzőversenyen pedig a gasztronómia különlegességek tették emlékezetessé. Formabontó rendezvények is voltak: összecsapott a helyi Vöröskereszt a Nagyboldogasszony Plébánia Kórusával, persze, csak a „Szeretlek Szülőfalum, Lövő" című vetélkedő erejéig és egy igazán tökös program, a Lövői Tökfesztivál is szórakoztatta az embereket.

- Lövő gazdasági helyzete stabil – tudtuk meg a polgármestertől. - A faluban több mint 150 vállalkozás működik, ezek közül kiemelendő a  vasalatokat gyártó üzem, amely fontos szerepet tölt be a település életében a munkahelyek és a stabil gazdasági helyzet szempontjából is.

A község demográfiai mutatói öregedést mutatnak.

- Fontos, hogy a településen lévő, magánkézben lévő területek és ingatlanok új gazdára találjanak, valamint új beruházással is bővüljön a község – mondta Hollósi Gábor. Sok kisgyermekes család költözött a településre és a jó lehetőségek miatt több fiatal pár is itt döntött a családalapítás mellett. A tavaly átadott, Bagolyvár nevű ifjúsági szálló is bizonyítja, hogy Lövő várja a fiatalokat.

Lövőn a munkanélküliségi ráta alacsony - ez a településen lévő munkahelyeknek, illetve a közelben fekvő városoknak köszönhető. A község infrastruktúrája fejlett – a faluban számos közintézmény működik, valamint a településen áthalad egy vasútvonal és a 84-es főút is. Véget vethet az ott zajló balesetsorozatnak, hogy forgalomirányító lámpákat telepítettek a főút, valamint egy másik forgalmas út kereszteződésében. Az önkormányzat célja, hogy a jövőben rendbe tegyék a meglévő utakat.

Lövőn jó a közbiztonság, ami annak is köszönhető, hogy 2015-ben térfigyelő rendszer épült ki, amelynek megtervezésében a rendőrség is részt vett.

Amellett, hogy a Föld napján a falu apraja-nagyja évente összeszedi a településről a szemetet, számos zöldenergetikai projekt is megvalósult itt. A község tavaly megnyert egy napelemekkel, napkollektorokkal kapcsolatos pályázatot, így napenergiát hasznosító eszközök kerültek az önkormányzat épületeire, továbbá, nemsokára valószínűleg egy második szélkereket is kap a falu.

Lövő szerepe meghatározó a kistérségi összefogásban. - Az Alpokalja Kistérség központja Lövő, az elnöki pozíciót pedig én töltöm be – mondta Hollósi Gábor. A társulás célja nem csupán egy település fejlesztése, hanem az egész térség fejlődése. - Egy-egy település hiába lenne vonzó, ha a környék vele együtt nem tudna profitálni a lehetőségekből – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!