Civil

2016.02.09. 11:15

Huszárok jártak a Herényiek Házában

Szombathely - Az 1849-es tavaszi hadjáratról tartottak megemlékező rendezvényt a vasi megyeszékhelyhez tartozó herényi városrészen.

Civil Tudósítónktól

A rendezvény megálmodója Bezák János, aki hatalmas hazaszeretetével, nagyfokú történelemtudásával, kitartó munkával szervezte meg a programot és tette felejthetetlenné a szombat délutánt.

14 órakor a szombathelyi Klapka György Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es huszártagozatának tagjaival történt koszorúzás a világháborús emlékműnél a Béke téren.

Bezák János elmondta, hogy a Herényiek Házában még nem jártak huszárok, most viszont nagy örömére szolgált, hogy ezeket a daliás katonákat itt köszönthetik, hiszen a huszároknak nagy részük volt a tavaszi hadjárat sikerességében. Az isaszegi indulóra vonultak be a terembe a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület és az idelátogató Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület huszárai. Bezák János elmondta, hogy azzal a céllal szerette volna megtartani a rendezvényt, hogy felhívja a figyelmet a hagyományőrzők munkájára, illetve, hogy érdeklődőket toborozzanak egy buszos kirándulásra Isaszegre április 6-án, a XXVII. Tavaszi Emlékhadjárat egyik állomására, ahol koszorúzás, felvonulás, kézműves foglalkozások és csatabemutató is lesz.

A teljesen megtelt teremben a közönség egy történelmileg hiteles animációs filmet nézhetett meg, amely remekül bemutatta az 1848-49-es eseményeket és a hazánk szabadságát kivívó dicsőséges tavaszi hadjáratot. A Kőszívű ember fiai című filmből, az isaszegi csata részletét vetítették le, majd képeket nézegettek a még február 13-áig megtekinthető kiállításból. A tárlaton eredeti könyvek, másolatok, képeslapok, a csatákat túlélők elbeszélései, írásai, neves művészek alkotásainak képei engednek betekintést a forradalom életébe, a harcok nehézségeibe.

A nap fontos meghívottja Fülöp Tibor Zoltán volt, aki 30 éve foglalkozik hagyományőrzéssel. Ő a Tavaszi Emlékhadjáratok megálmodója és szervezője, a Huszárkalandok és a Huszárkonyha című könyvek szerzője, egy roppant emberséges, humoros, hazaszerető férfi. Mint mondta: a hagyományőrzés lényege, hogy a régi műveltségre alapozunk, de a jelenből merítünk új ötleteket.

A műsor végén Tanai Erzsébet népdalénekes hangja töltötte be a Herényiek Házát, majd mindenki együtt énekelte a Boldogasszony Anyánk, régi magyar himnuszt, amelyet Németh Tamás és Bánfi Péter tárogatón kísért.

Este lehetőség volt beszélgetni, megismerni a huszárokat, kóstolni a huszárkonyha finomságaiból és emlékezni a magyarság meghatározó történelmi eseményeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!