Civil

2016.02.04. 13:23

Mit keresnek a Herényiek Házában a magyar huszárok?

Szombathely - Huszárnapokat szerveznek a hét végén a Herényiek Házában, az isaszegi csatára emlékezve.

Civil Tudósítónktól

1849. április 6. a dicsőséges tavaszi hadjárat csúcspontja Isaszeghez kötődik. Ott bizonyosodott be, hogy a magyar csapatok nemcsak védekezésre, hanem stratégiai méretű támadásra is képesek. Egyszóval képesek a haza védelmére. E jeles időszakra immár 28 éve, mindig a csata napján emlékeznek meg a hagyományőrzők. Az egykori eredeti útvonalon megelevenedik a történelem. Az érdeklődő a helyszínen időutazáson vehet részt.

A Szekér Tamás által vezetett Herényi Kulturális és Sportegyesület működése során sok jó kezdeményezést karolt fel, gondoljunk például a Herényi virágútra. Most itt egy újabb kihívás. Az isaszegi származású Bezák János kereste fel ötletével az egyesületet. Célja fokozottabban ráirányítani a figyelmet történelmünk dicsőséges korszakára, az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat eseményeire. A rendezvényen különleges élményt nyújtanak a korhű jelmezek és hadieszközök. A harcoló és mindennapjaikat bemutató huszárok, a kulturális programok és a hozzátartozó eszem-iszom igazi kuriózumnak számít.

A herényi egyesület nyitott a kezdeményezés felkarolására. Egyetlen kikötésük, hogy az ötletgazda is tevékenyen vegyen részt a toborzásban. A folyamat első állomása a Herényiek Házában a csatát és az újkori hagyományőrző tevékenységet bemutató könyv- és fotókiállítás volt. A bejáratnál a Klapka György Hagyományőrző Egyesület 11-es huszártagozatának korhű huszárruhába öltözött tagjai (Solyomváry Ludvig és Samu János) fogadták az érdeklődőket. A kiállított anyagok között megtalálható  Az 1848-49-iki magyar szabadságharcz története (Budapest, 1894–1898) című ötkötetes könyv is.

A kiállítás a Herényiek Házában (Szombathely, Béke tér 7.)  február 13-áig tekinthető meg hétköznapokon 10-18, szombaton 14-18 óra között. A belépés ingyenes.

A program további állomásai:

- 2016. február. 5. 14-16 óráig, Szombathely Fő tér: Toborzó, játékos vetélkedő a Császárkőnél

- 2016. február 6. 15 óra, Herényiek Háza: Fülöp Tibor Zoltán, az isaszegi rendezvény ötletgazdája, a Huszárkalandok című könyv írója beszél a rendezvényről, a huszár hagyományőrzésről.

- Tábori konyha és kóstoló korhű eszközökkel.

Herényben az idősebb generáció még személyesen is találkozhatott olyan helyben élő emberekkel, akik huszárként szolgálták hazájukat. Hoós Gyula, Toronyi Lajos huszárok mindig szívesen meséltek élményeikről. Ők már örökre eltávoztak, de emlékük ma is él bennünk tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!