Civil

2016.02.25. 13:57

Országos népművészeti továbbképzés Gencsapátiban - tánc, zene, előadás, köszöntés

Gencsapáti - Sűrű program volt február 19-21-e között a gencsapáti táncosok háza táján. Amellett, hogy többen a Gencsapáti Kan-Ászok csapatában képviselték a községet a lukácsházi böllérversenyen, mások az ország hagyományőrző együtteseinek vezetőit, táncosait fogadták szakmai programra, amely február 19-én, pénteken Gencsapátiban kezdődött.

Civil Tudósítónktól

A helyi együttes történetét és Pesovár Ernő életútját, a helyi értéktárat bemutató kiállítást láthattak a résztvevők, akiket Tanai Erzsébet énekét követően Bodorkós Ferenc polgármester köszöntött. A közös vacsorát és a helyiek táncbemutatóját követőn a Boglya Népzenei Együttes muzsikájára táncház zárta a napot. Itt köszöntötték a jelenlévők Antal Lászlót, az NYME-SEK nyugalmazott docensét, Muharay-díjas néptánc-pedagógust, koreográfust hetvenedik születésnapja alkalmából.

Fotó: Varga Albin

Szombaton Muravidék, Őrvidék, Vas megye, ezen belül Gencsapáti népzenei és néptánc hagyományát ismerhették meg a résztvevők elméletben és gyakorlatban egyaránt. Muravidékről Toplak Alenka, Toplak Rudolf, Gerlecz László és ifj. Horváth Károly tolmácsolásában. Őrvidékről Zsótér Irisz, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke és Földesi János népzenész előadását hallhatták. Délután Antal László Vas megye néptánc és népzenei hagyományát összefoglaló előadása következett. Gerlecz László és Gerlecz Edit az ugrós táncanyagot, Spiegel Szabó Viktória és Spiegel Zoltán a csárdást tanította a résztvevőknek, ahol közreműködött a Boglya Népzenei Együttest. A napot a szentpéterfai Koprive együttes remek koncertje és táncháza zárta.

Vasárnap az Őrvidéken folytatták a programot. Alsóőrben Szabó Ernő a 4000 tárgyat tartalmazó tájházat mutatta be a csoportnak, majd Felsőőr és Őrisziget nevezetességeit tekinthették meg. Őriszigeten dr. Somogyi László történeti előadását hallhatták a burgenlandi magyarságról, majd a három nap zárásaként a helyi Csörge Népzenei Együttes muzsikált a résztvevőknek.

Varga Albin

Címkék#Gencsapáti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!