Civil

2016.04.16. 16:46

A sokoldalú Móra Ferencre emlékeztek - Répcelakon járt az író dédunokája

Répcelak - Húsz évvel ezelőtt vette fel a répcelaki iskola Móra Ferenc nevét. Ebből az alkalomból az elmúlt napokban Móra-témahetet, pénteken pedig megemlékezést tartottak.

Civil Tudósítónktól

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és AMI diákjai a hét minden napján valamilyen formában névadójukkal foglalkoztak. Hétfőn vers- és prózamondó verseny, kedden kvízvetélkedő idézte az író emlékét. A szerdai focikupát is Móra emlékének szentelték, csütörtökön pedig elültették kedvenc fáját, a nyírt. A hét folyamán a pedagógusok minden tantárgy óráján a sokoldalú alkotó életének valamelyik aspektusát helyezték a középpontba.

(Fotó: Varga Ákos)

A jubileumi ünnepséget pénteken a Szent István Katolikus Templom impozáns épületében tartották. Meghívták a környező települések képviselőit, a civil szervezeteket, az iskola egykori tanulóit. A díszvendég Vészits Andrea volt, aki Mötyő néni, az unoka ágán Móra Ferenc dédunokája. Köszöntőt mondott Szoporyné Szabó Piroska tanügyigazgatási referens, aki a névadás idején az iskola igazgatója volt. Rangos előadók ismertették Móra Ferenc életének korszakait, méltatták muzeológusi tevékenységét. Az ünnepséget a volt mórás diákokból álló fúvószenekar, a nyugdíjas népdalkör és a Tarisznyás zenekar műsora színesítette. A kisiskolások a Zengő ABC-vel, más Móra írásokkal, a nagyobbak saját, pályázatra készült novelláik felolvasásával köszöntötték az évfordulót.

Mesterházyné Jánosa Magdolna igazgató Vészits Andreával a Móra fal előtt (Fotó: Varga Ákos)

A megemlékezés délután, a művelődési házban oldottabb hangvételben folytatódott. Dr. Kürti Béla, a szegedi múzeum nyugalmazott főtanácsosa volt az előadó, aki Móra életének kevésbé közismert fotográfiáiból egy képeskönyv összeállításán dolgozik. Szavai nyomán az anekdotázó, társasági ember Móra portréja bontakozott ki.

Az ezerarcú író emléke előtt tisztelegve az iskola Móra illusztrációs rajzpályázatot is hirdetett. Erre helyből és az ország más, Móra nevét viselő iskoláiból 277 szebbnél szebb rajz érkezett.

Mesterházyné Jánosa Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!