Civil

2016.05.20. 08:56

Ők a gencsapáti Vincze Ferenc-szólótáncverseny díjazottjai

Gencsapáti - Negyedik alkalommal rendezték meg Gencsapátiban a Vincze Ferenc-szólótáncversenyt, amelyen öt korcsoportban 23 produkció, 43 táncos állt a színpadra a vasi tánchagyomány bemutatására.

Civil Tudósítónktól

A legkisebb táncospalánták, a Berkenye csoport lányai pünkösdöltek, majd Varga Albin köszöntötte a résztvevőket. Nagy élmény volt táncosnak és közönségnek egyaránt a verseny, amelynek kettős küldetése van: egyrészt megemlékezik Vincze Ferencről, Gencsapáti és Vas megye legendás táncos egyéniségéről, illetve a vasi néptánchagyomány megismertetése, terjesztése, feldolgozása. Jó volt látni a gyermekek, felnőttek arcát, hitét és elhivatottságát pünkösdvasárnap délelőtt a gencsapáti művelődési ház és könyvtár színpadán. Szakmai zsűri értékelte a látottakat és ítélte oda a díjakat: Busai Zsuzsanna örökös aranygyöngyös táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, Busai Norbert aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, Gerlecz László aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere és Antal László nyugalmazott főiskolai docens, néptáncpedagógus, a zsűri elnöke, aki mind a négy szólótáncverseny és mind a húsz Gencsi Söprű Néptáncfesztivál értékelésben részt vett.

Fotó: Németh Tibor

Az öt kategóriában 11 Vincze Ferenc-díjat, 10 gyöngyöt és 6 söprű-díjat adott át a zsűri a szólistáknak.

Vincze Ferenc-díj (11): Kovács Anna-Szőllősi Bence, Lajtai Johanna-Ferenczy Gergő Horváth Balázs- Lékai Dorina Csollány Panka, Országh Eszter, Károlyi Benedek, Dr. Györke Eszter- Molnár Péter

Gyöngyöt kaptak (10): Hegedűs Mietta, Hergovics Adél, Horváth Boróka, Zöllei Réka, Marics Viktória, Vörös Enikő, Csollány Boglárka, Földesi Rózsa, Geider Gabriella, Szabó Veronika

Söprűt kaptak(6): Böndicz Mátyás, Tóth Levente, Nagy Gergő, Kovács Kornél, Milos Dávid, Németh Balázs

A díjak átadását követően nagy tapsot kaptak a szólisták, a felkészítő néptáncpedagógusok és a talpalávalót egész nap biztosító Boglya Népzenei Együttes.

14 órától a 20. Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztiválon 550 táncos és zenész mutatta be műsorát, egészen este 19,30 ig. Bodorkós Ferenc köszöntője után dr. Kondora Bálint nyitotta meg a jubileumi rendezvényt, ahol a Csicsergő Együttes bakonyi népdalcsokra után a délelőtt díjazott táncosok álltak a színpadra. A fesztiválra Olaszországból, Horvátországból, Szlovéniából és Őrvidékről (Ausztriából) is érkeztek együttesek, de Vas megye meghatározó csoportjai is itt voltak a rendezvényen, akik nélkül már elképzelhetetlen lenne a Söprű: a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, az Ungaresca Táncegyüttes, a NYME-SEK Szökős Néptáncegyüttes - ők  mind a húsz fesztiválon táncoltak, természetesen a házigazda gencsapátiakhoz hasonlóan, akik öt csoporttal léptek fel az eseményen. Sopronból három együttes is megtisztelte a fesztivált, de itt voltak a vaskeresztesi, a szentpéterfai, a KISZÖV Senior Zalaegerszegi, az Ungaresca Senior, a TITITÁ Jánossomorjai, a Reményik Iskola három csoportja és még sorolhatnánk Külön élmény volt a Biseri (gyöngyszemek) Énekegyüttes többszólamú előadása, vagy a Szászcsávás Zenekar záró muzsikája, akik táncházzal folytatták az estét. A szakmai zsűri hajnalig értékelte a látottakat szakmai beszélgetés keretében. Hat produkciót külön is díjaztak:

Molnár Péter: Görbe este című koreográfiája (NYME-SEK Szökős, Ispiláng, Gencsapáti hagyományőrzők férfitagjainak közös előadása),

Maráz István: Magyarózdi férfitáncok (Sopron Táncegyüttes előadása),

Györke Eszter- Molnár Péter: Éjfél után - hangulatok egy szlavóniai lakodalomból (a gencsapáti Hagyományőrző és Ispiláng együttes előadásában),

Molnár Péter-Vass Oszkár: Két tánc Füzesen (NYME-SEK Szökős Néptáncegyüttes),

Spiegel Szabó Viktória-Spiegel Zoltán: Tyukodi táncok (a gencsapáti Kópic együttes) és az undi Biseri (Gyöngyszemek) Énekegyüttes előadását.

Varga Albin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!