Civil

2016.07.15. 10:45

A fürdő, ami összeköt - Pathon jártak a borgátaiak

Borgáta/Path - Szlovákia korábban Magyarországhoz tartozó részén ma is szép számban élnek magyarok. Ilyen település a termálfürdővel rendelkező Path (Patince) is, amely tavaly kötött Borgátával testvértelepülési megállapodást.

Civil Tudósítónktól

A Komárnotól 17 kilométerre fekvő, ötszáz lakosú községben korábban szinte csak magyar laktak, mostanra már sok betelepült-betelepített szlovák család él itt. A szlovák fizetőeszköz, csakúgy mint az unió számos részén, az euro. A boltok árai nem sokban különböznek a nálunk megszokottól, a választék pedig bőséges. Az határ menti éttermekben ugyanúgy megtalálhatók a magyar konyha büszkeségei, mint a szlovák nemzeti gasztronómia különleges ételei.

Patince üdülőtelep

Az étlapokon mindkét nyelven megtaláljuk a menüt. A pincérek, eladók szlovákul köszöntik a látogatókat.

A Duna különleges hangulatot kölcsönöz a kedves és vendégszerető falunak. A korábban önkormányzati tulajdonban lévő üdülőövezetnek mára több tulajdonosa van.

Zámbó Balázsné, Gőcze Zsanett, Zámbó Kinga

Az emberek ott egyszerű, de értékes életet élnek. Igyekeznek megóvni magyarságukat.

Egy ilyen helyen könnyen rádöbbenünk, hogy milyen könnyű ott magyarnak lenni, ahol a hivatalos nyelv a magyar. A pathi magyarok példásan összetartanak, és keresik az anyaországgal is a kapcsolatot. Nem várnak csodákra, teszik napról napra a dolgukat. Társadalmi munkával tartják rendben a katolikus templomukat, és őrzik a hitüket.

Gőcze Zsanett

Címkék#civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!