Civil

2016.08.12. 09:14

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Toronyban

Torony - Augusztus másodika a roma holokauszt emléknapja. Ebből az alkalomból koszorúzással és gyertyagyújtással egybekötött ünnepséget tartott vasárnap Toronyban a községi önkormányzat és a roma nemzetiségi önkormányzat az óvoda épületének falán elhelyezett emléktáblánál.

Civil Tudósítónktól

1944-ben itt, az egykori iskola épületében gyűjtötték össze, majd innen szállították el az ondódi roma közösség csaknem százötven tagját az auschwitzi haláltáborba, így ez az épület lett Toronyban a roma holokauszt emlékhelye.

A Fazekas Gábor önkormányzati képviselő moderálásával lezajlott megemlékezésen Mátrai István művelődésszervező mondott verset, majd a roma Himnuszt Farkas János adta elő gitárkísérettel. A műsorban a Toronyi Aranypatak Asszonykórus is közreműködött.

Fotó: Pék László

Ünnepi beszédében Kovács György polgármester emlékezett meg 1944. augusztus másodikáról, amikor mintegy háromezer romát gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. Párhuzamos történéseket idézve Nagy Attila helytörténész krónikájából olvasott fel a Dunaszerdahelyen lejegyzett eseményekkel kapcsolatosan. A történet arról szólt, hogyan akadályozta meg a helybéli plébános a község két nagy cigánytelepéről összegyűjtött roma emberek elszállítását.

Ezután koszorúkat helyezett el az emléktáblánál a községi önkormányzat nevében Kovács György polgármester és Horváth Eszter jegyző, a roma nemzetiségi önkormányzat részéről Vidos László elnök, a Toronyi Civil Kerekasztal képviseletében Joó Imre, dr. Csapó Tamás és Juhász Zsolt, valamint a Szépkorúak Klubja nevében Schütz János. Az egyházat a plébánost helyettesítő dr. Török József egyetemi tanár képviselte az ünnepségen. A jelenlévők virágokkal és mécsesekkel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.

Pék László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!